Norskt tunnbröd med potatis i och som gräddas i stekpanna.

Norskt tunnbröd gjort på vetemjöl och potatis. Servera det med en krämig röra eller med smör och ost.

Ät som i Skam – baka norska lefser!

Tillhör du skaran som älskar den norska serien Skam? Då har du full koll på att kroppen din trenger potet! Därför passar det väl bra att testa den norska favoriten lefser – det supergoda, norska tunnbrödet som du gör på just potatis och sedan gräddar i stekpanna. På lördag sänds äntligen det första avsnittet av säsong 4 – kolla in trailern för Skam för att se vem säsongens nya huvudperson är! (Psst! Gillar du choklad? Varför inte baka en norsk aromkaka att fika på till premiären!)

Lefser

8–10 st

500 g potatis, skalad
25 g smör
½ tsk salt
ca 3 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisarna mjuka i saltat vatten i 20–30 min. Låt dem svalna något. Mosa potatisarna med en gaffel eller pressa dem i en potatispress ner i en skål.
2. Blanda potatisen med smör och salt. Rör ner vete­mjölet och blanda ihop allt till en smidig deg.
3. Dela degen i 8–10 bitar. Kavla ut dem till rundlar, 12–14 cm i diameter på mjölat bakbord. Värm upp en stekpanna på högsta värme.
4. Sänk värmen något och grädda lefserna i 1–2 min på varje sida. Lägg dem på ett galler och låt dem svalna under bakduk.

Etiketter: