Fyra kärleksfulla recept på hjärtformade godsaker till Alla hjärtans dag.

Uppvakta de du håller kär med hjärtformade godsaker på Alla hjärtans dag! En present i form av hembakad kärlek är alltid uppskattat och det ligger mycket värme och omtänksamhet bakom något man gjort själv. Här kommer sex kärleksfulla recept!

Alla hjärtans dag-recept + presenttips: Ge bort egna geléhallonhjärtan!

alla hjartans dag recept gelehallon

Geléhallonhjärtan är enkla att göra och en perfekt present till någon du håller kär! Slå in godsakerna i en fin liten ask eller glasburk.

Ca 30 st

  • 10 gelatinblad
  • 200 g hallon, djupfrysta (100 g hallonpuré)
  • 2 ½ dl strösocker
  • knappt 1 dl vatten
  • ½ dl vit sirap (75 g)
  • 1 tsk citronsyra

Dekoration

  • strösocker
  • silikonformar eller små aluminiumformar
  • matolja

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Pensla formarna med ett tunt lager olja.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  3. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät hallonpuré.
  4. Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycket under kokningen.
  5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp på nytt till 125 grader på medelvärme. Rör om då och då.
  6. Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet från dem och rör ner dem och citronsyran i hallonmassan i kastrullen. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca 55 grader i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Häll hallonröran i en kanna med pip och portionera smeten i formarna.
  7. Låt dem stå i rumstemperatur och stelna i 3−4 tim.
  8. Lossa godiset ur formarna. Torka eventuellt bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.

 

Alla hjärtans dag-recept: Kärlekskaka med chokladkräm

alla hjartans dag recept karlekskaka

En härligt god kaka som passar som avslutning på en god måltid. Kakan blir inte så stor, men är mäktig och äts i små bitar. Servera den gärna med lite frukt, bär och grädde.

8–12 bitar

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Chokladkräm

  • 2 dl grädde
  • 200 g mörk choklad, 70 procent
  • 1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  4. Tillsätt det avsvalnade smöret i smeten och blanda.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt svalna.
  6. Chokladkräm: Värm grädden tills den sjuder, ta den då från plattan och tillsätt chokladen i små bitar och vaniljsockret. Rör tills chokladen har smält. Låt krämen svalna i en skål. Den ska bli som en tjock kräm, det kan ta någon timme. Rör krämen slät och bred den över den avsvalnade kakan.
  7. Dekorera gärna kakan – i kärlekens tecken.

 

Alla hjärtans dag-recept: Små chokladhjärtan

alla hjartans dag recept sma chokladhjartan

Små munsbitar i form av hjärtan. Goda som de är, men passar även till vaniljglass med hallonsås.

35 st dubbla kakor

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 äggula

Fyllning

  • 100 g mörk choklad eller mjölkchoklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör

GÖR SÅ HÄR

  1. Rör smör och florsocker riktigt krämigt.
  2. Tillsätt mjöl och kakao.
  3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Låt degen vila, inlindad i plastfolie, i ca 1 tim i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut små hjärtan ur den. Använd minsta sorten av pepparkaksformar.
  6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min. Låt kakorna kallna.
  7. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med grädden och smöret. Rör ihop till en slät kräm. Låt krämen svalna så att den tjocknar.
  8. Bred krämen på undersidan av en kaka och tryck ihop med en annan kaka. Förvara kakorna svalt.

 

Alla hjärtans dag-recept: Hallonbullar med vit choklad

alla hjartans dag recept hallonbullar

Forma dina hallonbullar med vit choklad som hjärtan. Lika trevligt och vackert som gott!

30–35 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 11–13 dl vetemjöl

Fyllning

  • ca 50 g smör, rumsvarmt
  • ca 250 g hallon, frysta eller färska
  • ¾ dl strösocker
  • ca 100 g vit choklad, riven
Pensling
  • 1 ägg
Garnering
  • 2 msk florsocker
  • 50 g vit choklad

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
  2. Tillsätt salt, socker, kardemumma, vaniljsocker, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen ordentligt i några min.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  4. Kavla ut degen till två plattor, ca 30 x 30 cm, och bred på smör.
  5. Mosa hallonen lite lätt och bred ut dem. Strö över socker och vit choklad.
  6. Rulla ihop båda plattorna, var för sig, från båda långsidorna tills de möts på mitten. Skär dem i ca 2 cm breda bitar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.  Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 7–9 min.
  8. Pudra dem med florsocker och ringla över smält, vit choklad när de kallnat.

 

Alla hjärtans dag-recept: Hjärtscones

alla hjartans dag recept hjartscones

Hjärtscones är traditionella engelska scones i ny hjärtformad tappning. 

Ca 6 st

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • ev 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 ½ dl vispgrädde

Pensling

  • vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda och nyp ihop de torra ingredienserna med smöret och eventuellt apelsinskal. Tillsätt grädden och knåda tills du har en smidig deg.
  3. Platta ut degen, ca 2 cm tjock. Ta ut 6 hjärtan med en pepparkaksform, 8–9 cm på bredaste stället.
  4. Lägg deghjärtana på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ovispad grädde.
  5. Grädda sconesen mitt i ugnen i ca 10 min. Servera dem ljumma med lemon curd, marmelad och vispad grädde eller färskost.

 

Alla hjärtans dag-recept: Vanilj- och blåbärshjärtan

alla hjartans dag recept vaniljhjarta

Du behöver hjärtformar i metall för att baka dessa kakor. Klä dem med mördeg och grädda dem i omgångar om du inte har tillräckligt många. Blåbären kan bytas ut mot hallon eller jordgubbar skurna i småbitar.

10–12 st

Mördeg

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 äggula
  • 4–5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 1 msk potatismjöl

Fyllning

  • ca 1 dl blåbär, frysta eller färska

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Mördeg: Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Lägg den i en plastpåse i kylen i ca 1 tim.
  2. Vaniljkräm: Häll alla ingredienser i en kastrull och rör om. Sjud blandningen till en kräm under omrörning, det får inte koka. Ta bort kastrullen från värmen när krämen tjockat. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut halva degen ett par millimeter tjock på ett mjölat bakbrod. Skär ut rutor som är lite större än hjärtformarna och klä dem med degrutorna. Skär bort överflödet.
  4. Klicka ut vaniljkrämen i formarna. Tryck ner några blåbär i varje form med kräm.
  5. Kavla ut den andra halvan av degen.  Skär ut rutor som täcker fyllningen. Nyp ihop kanterna och ta bort överflödig deg. Ställ formarna på en plåt.
  6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 12–15 min. Låt dem kallna i formarna innan du tar ut dem. Pudra florsocker över dem före servering.
NUVARANDE Baka med kärlek till Alla hjärtans dag! 6 goda recept + presenttips
NÄSTA Snabba jordnötskakor