kaffekopp

Så brygger du godaste kaffet

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
En god kopp kaffe ska vara just god. Här får du tips på hur du brygger kaffe på rätt sätt.

En kopp med varmt koffeinrikt kaffe piggar upp även den tröttaste. I världen finns det ungefär 60 olika kaffearter. Men marknaden domineras framför allt av två sorter, Coffea arabica och Coffea canephora (robusta). Arabica härstammar från Etiopien och robusta kommer ursprungligen från Kongo. I Sverige är det varianter av arabica som är mest populärt.
Svenskar dricker näst mest kaffe i världen efter finländarna, 4–5 koppar om dagen per person.
Bönorna som ger oss den gyllene drycken kommer från kaffeväxten som är väldigt känslig för kyla. Den kräver därför ett varmt och jämnt klimat för att trivas. Kaffebären plockas till största delen för hand eftersom de mognar olika fort. Det gör att det är svårt att mekanisera denna del av processen.

Baka en fluffig sockerkaka med kaffe.

Så brygger du godaste kaffet
Råvaran är viktig. Köp färskt kaffe, gärna hela bönor.

Välj ett kaffe som är enkelt att få reda på var det kommer ifrån. Prova dig fram för att hitta ditt favoritkaffe. Olika ursprung ger olika kaffe.

Mal bönorna precis före bryggning. Anpassa hur grovt du maler kaffet till din bryggningsmetod. Fråga när du köper kaffet vad som passar dig bäst. För grovt malet kan göra kaffet lite vattnigt och smaklöst. För fint kan göra det lite surt och beskt.

Dosera 6 g kaffe/100 g vatten eller ett struket kaffemått per kopp/1 dl vatten. Om du har för mycket kaffe kommer inte alla smaker fram.

Se till att ha färskt, kallt vatten som hettas upp till ca 93 grader. Använder du kokhett vatten bränns kaffet, är det för svalt hinner inte smakerna utvecklas.

Kaffe är gott på många sätt, med kall eller varm mjölk, med eller utan socker. Prova gärna ditt kaffe svart så att du kan uppfatta alla smaker. Kaffe är naturligt sött, syrligt och ibland lite beskt. Prova gärna andra sorter om du tycker att det är för beskt och inte har någon sötma.

Tips och råd från Erik Rosendahl på Drop Coffee Roasters i Stockholm.

Etiketter: kaffe, brygg gott kaffe