Den traditionella semlan har fått konkurrens av en uppsjö nya och innovativa kusiner. Här är nio av dem.

Det började för ett par år sedan och nu har det fullständigt exploderat. Vi pratar om semlor. (Här hittar du vårt populära recept på klassiska semlor med hemmagjord mandelmassa!) Den traditionella semlan har fått konkurrens av en uppsjö nya och innovativa kusiner. Här är nio av dem.
  1. Kremla
   Fahlmans konditori i Helsingborg var inte sena att hänga på trenden med nyskapande semlor. Deras semla har formen av en kringla, tjusigt.

 

  1. Semmelwrap
   En innovation från Tössebageriet i Stockholm och konditor Mattias Ljungberg. Vetedegen kavlas ut tunt, formas till en wrap och fylls med grädde och mandelmassa. En semla to go helt enkelt.

 

  1. Långpannesemla
   Passa på att baka många semlor på en gång, och dessutom i en spännande form. Du hittar receptet här

 

  1. Semmelburgare
   Galet? Ja, men på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm vågade de gjorde en semmelburgare. Kanske något för den amerikanska marknaden?

 

  1. Semmeleclair
   Vill du vara trendig ska du baka eclairer. Bageriet Brot i Stockholm tar trenden ett steg längre och säljer en semmeleclair. Petits-Choux-degen är smaksatt med kardemumma för rätt semmelkänsla.

 

  1. Nutellasemla
   Att baka med Nutella är populärt har vi på Hembakat märkt och därför bakade vi en semla med Nutella i fyllningen. Snyggt och riktigt gott. Du hittar receptet här

 

  1. Semmeltårta
   Semmeltårtan är ett riktigt praktverk. Ska du ta med något till kollegorna på fettisdagen och verkligen imponera så ska du baka den här. Du hittar receptet här

 

  1. Hemla
   En hemlig semla? Ja, det finns faktiskt. På Wienercaféet i Stockholm har konditor Per Bäckström helt enkelt stoppat in hela fyllningen med mandelmassa och grädde i bullen. Smart och lite lagom hemligt.

 

  1. Semmelfläta
   Om smaken är det som gör semlan kan formen egentligen se ut hur som helst. En fläta är ett snyggt sätt att servera semlan på. Om du lyckas få biten som du skär att stå, så blir den som vacker liten bakelse.

 

  1. Det allra galnaste
   Det tar inte slut här. Vi har sett exempel på semmelmacarons, Elvissemla med banan, jordnötssmör och grädde, semmelmilkshake och mumla, en korsning mellan muffins och semla. Vad kommer härnäst undrar man?

 

Läs mer om anledningarna bakom semlans skiftande utseenden i artiken Semmeltrender – bullen som tappade formen.

Fler recept på semlor hittar du här.

Bilderna på semmelwrapen, semmelburgaren, semmeleclairen och hemlan har vi lånat från respektive bageris Instagramkonto. För övriga bilder foto Linda Andersson & Roger Olsson.

NUVARANDE Sveriges galnaste semlor
NÄSTA Så jäser degen snabbare