Felsökningsguide – när brödet inte blir lyckat.

Felsökningsguide – när brödet inte blir lyckat.

Felsökningsguide – när brödet inte blir lyckat

Linda Andersson Foto Mostphotos
Ibland blir bakverket inte bra hur noga man än följer receptet. Här har vi listat de vanligaste felen och vad de kan bero på i en felsökningsguide- när brödet inte blir lyckat:
  • Brödet smular – det innehåller för mycket grovt mjöl, det innehåller för lite fett, degen har jäst för mycket.
  • Brödet blir tungt
 – degen är för dåligt blandad, degen har jäst för mycket, degen har varit för varm, degen innehåller för mycket mjöl.
  • Brödet är degigt inuti – för låg ugnsvärme, inte färdiggräddat, brödet skars upp innan det svalnat.
  • Brödet jäser på bredden 
– jäsplatsen har varit för varm, 
degen har arbetats för lite, degen innehåller för lite mjöl.
  • Brödet spricker – degen har jäst upp för lite före gräddningen, degen är dåligt blandad, degen innehåller för mycket mjöl, ugnsvärmen har varit för hög.
  • Brödet smakar jäst – brödet var inte färdiggräddat, degen hade inte jäst tillräckligt länge, för mycket jäst i degen.
  • Degen jäser dåligt – degvätskan var för varm eller för kall, degen knådades för lång/kort tid, jästen var gammal.