Ibland blir bakverket inte bra hur noga man än följer receptet. Här har vi listat de vanligaste felen och vad de kan bero på i en felsökningsguide- när brödet inte blir lyckat:

  • Brödet smular – det innehåller för mycket grovt mjöl, det innehåller för lite fett, degen har jäst för mycket.
  • Brödet blir tungt
 – degen är för dåligt blandad, degen har jäst för mycket, degen har varit för varm, degen innehåller för mycket mjöl.
  • Brödet är degigt inuti – för låg ugnsvärme, inte färdiggräddat, brödet skars upp innan det svalnat.
  • Brödet jäser på bredden 
– jäsplatsen har varit för varm, 
degen har arbetats för lite, degen innehåller för lite mjöl.
  • Brödet spricker – degen har jäst upp för lite före gräddningen, degen är dåligt blandad, degen innehåller för mycket mjöl, ugnsvärmen har varit för hög.
  • Brödet smakar jäst – brödet var inte färdiggräddat, degen hade inte jäst tillräckligt länge, för mycket jäst i degen.
  • Degen jäser dåligt – degvätskan var för varm eller för kall, degen knådades för lång/kort tid, jästen var gammal.
NUVARANDE Felsökningsguide – när brödet inte blir lyckat
NÄSTA Lisa Lundqvist driver kakbloggen Sockerrus