krusbär

Krusbärs- och kokoskaka

av saga areng

”Blott Sverige svenska krusbär har” (Carl Jonas Love Almqvist). Och många buskar har vi! Men ibland kan det vara svårt att veta vad man ska göra med det lilla, håriga och lätt sura bäret.  Den här mjuka kakan där krusbär och kokos samsas är väl värd att prova! Så saftig och god!

krusbär

200 g smör, mjukt
200 g strösocker (ca 2 dl)
100 g riven kokos (ca 2 dl)
125 g kokosyoghurt
4 stora ägg
225 g vetemjöl (ca 4 dl)
2 tsk bakpulver
350 g krusbär, rensade & snoppade

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en springform, 20 cm i diameter.

2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt kokos, kokosyoghurt och äggen ett i sänder. Rör ned mjölet blandat med bakpulver. Vänd till sist ned 3/4 av krusbären.

3. Häll smeten i formen och tryck ned de sista krusbären. Grädda längst ned i ugnen i 1 tim. Ta ut kakan, strössla en blandning av 3 msk kokos, 1 msk strösocker och 1 msk smält smör över kakan och grädda i 20-30 min till, eller tills en provsticka som sticks ned i mitten kommer ut torr.