Lemon-curd_txt

Lemon curd

av saga areng

Hemmagjord lemon curd går snabbt och enkelt att göra och är så mycket godare än butiksköpt! Jag har vuxit upp med Robertsons köpta variant och gillar den absolut så det tog lite tid innan jag tyckte det var lönt att göra egen. Men nu vispar jag ihop en egen lemon curd titt som tätt och använder som pålägg och fyllning till kakor, tårtor, glass mm. Älskar syrligheten!

Lemon-curd

320 g (ca 3 dl)

50 g smör
2 ägg
2 äggulor
137 g strösocker (1,5 dl)
3 citroner, zest (finrivet skal) från 2 och juicen från alla tre

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg smöret i en skål och sätt en sil ovanpå.

2. Vispa samman ägg, äggulor, strösocker, citronzest och citronjuice i en kastrull.

3. Sjud på medelvärme tills den tjocknar – vispa/rör hela tiden. Det tar för mig ca 5 minuter.

4. Häll i skålen med smöret genom silen (eventuella klumpar med koagulerad äggvita silas då bort). Ta bort silen och rör tills allt smör har smält.

5. Häll på väl rengjord burk. Håller ca 1 månad i kylen.