Mandelkakor_choklad3

Mandelkakor med choklad

av saga areng

Dessa läckra småkakor är snabba och enkla att göra och är omöjliga att bara ta en av! Krispiga mandelkakor som släpps i ett chokladbad och som sedan toppas med hackade nötter – MUMS!

Följ gärna Brödklaras på Facebook här för mer inspiration! Om du har frågor kring recepten går det oftast fortare att få svar om du skickar ett meddelande till Brödklaras på Facebook – då plingar det till i telefonen!

Mandelkakor_choklad4

40-50 st

225 g smör, rumsvarmt
135 g strösocker (1,5 dl)
1 äggula
1 krm salt
260 g vetemjöl (5 dl)
25 g mandlar (ca 20 st), malda

Topping
350 g mörk choklad
ev hackade mandlar

GÖR SÅ HÄR
1. Rör smör och strösocker till en jämn smet. Tillsätt äggula och rör lite till.

2. Sikta ned vetemjöl och salt och blanda till en deg som håller ihop, men överarbeta inte. Forma degen till en platt puck, vira in i plastfilm och låt vila i kylskåp 1 tim.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

4. Ta ut halva degen ur kylskåpet. Kavla ut mellan två ark bakplåtspapper (eller plastfilm) till ca 3 mm tunt. Stansa ut kakor, 5 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Låt svalna en stund på plåten innan du för över dem till ett galler för att svalna helt. Gör samma sak med den andra halvan deg.

5. Smält chokladen över vattenbad. Släpp ned en kaka i chokladen, en i taget, och lyft upp med en tång eller liknande. Låt rinna av en aning, lägg på ett galler och strö lite hackad mandel över.

Mandelkakor_choklad2