bröd i långpanna

Bröd i långpanna

Idag blev det storbak här hemma, och då menar jag verkligen storbak! Fyra stycken formfranskor på ett bräde! Att baka dessa bröd i långpanna passar perfekt när du t.ex ska bjuda på buffé för många, eller varför inte fylla frysen med nybakat gott bröd som räcker länge!

bröd i långpanna

Det här blir en riktigt stor och härlig deg. Ett tips om du vill använda en assistent är att du gör degen i två omgångar, annars kan man arbeta för hand också, då blir det ett riktigt träningspass! :)

bröd i långpanna

Bröd i långpanna, 4 stycken

1 liter mjölk
100 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1,5 msk salt
26 dl vetemjöl (1560g)
+ 1 msk smält smör

Pensling
1 ägg
Vallmofrön

Gör så här:
1. Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, rör ut med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt smör, strösocker, salt och allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna i bunken.  Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter.
4. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i 4 lika stora delar. Forma varje del till en formfranska och lägg i långpanna klädd med bakplåtspapper. Pensla mellan bröden med smält smör så lossnar de lättare ifrån varandra efter bakning.
5. Täck bröden med bakduk och låt jäsa 20 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
8. Baka i nedre delen av ugnen i ugnen 30 minuter tills de fått en fin färg. Får de för mycket färg så kan du sätta en plåt ovanför bröden i ugnen. På det sättet så blir det fortfarande värme, men bröden bränns inte, plus att du slipper hålla på med aluminiumfolie.
9. Låt bröden svalna på galler.

brod i langpanna

Det är något så underbart med deg! Jag älskar att knåda och arbeta med degen, sedan är det ju snudd på magiskt när den jäser och blir otroligt fluffig och underbar!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

bröd i långpanna

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

enkelt bananbröd utan gluten

Glutenfritt bananbröd

Enkelt och smakrikt bananbröd utan gluten!

Nybakade scones till frukost med ost och marmelad

Scones – Recept på enkla scones

Enkla och fantastiskt goda scones!

Läcker limpa med mycket fullkorn

Bröd på fullkornsmjöl

Hembakat bröd när det är som godast!

frallor med fullkorn till frukost, nyttiga frukostfrallor

Fullkornsfrallor – Perfekta frukostfrallor!

Perfekta frukostfrallor som är fluffiga och smakrika!

bröd bakat med julmust, likt vörtbröd

Julmustbröd – Bröd bakat med julmust!

Julmustbröd, ett riktigt gott matbröd till jul!