Brytbröd i Långpanna

Jag fullkomligt älskar att baka bröd! Det är något med degen, att det går att variera så mycket, och doften när de bakas i ugnen… Det är så mysigt! Nu blev det ett bröd i långpanna, men jag gjorde som små frallor så att det blev ett långpannebrytbröd :)

Brytbröd i långpanna

Alltid när jag bakar bröd så vill jag ha i lite grövre mjöl också, jag tycker att det blir en god smak och det känns som om man är lite snällare mot sin mage än när man bara har vetemjöl. Det slank ner lite linfrö också så att tarmarna får arbeta :)

Frukostfrallor

Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
4 dl dinkelmjöl
1 ägg
2 tsk salt
1/2 dl honung
1/2 dl krossat linfrö
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Koka upp hälften av vattnet
2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm
4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig
5. Blanda ner dinkelmjölet i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt linfrö
6. Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. När degen lossnar från kanterna är degen klar! (Jag använde ganska precis 8 dl)
7. Låt degen jäsa i 30-40 minuter
8. Smörj en långpanna med smör
9. Dela degen i 15 delar. Rulla varje del till en boll och lägg jämnt fördelat i långpannan. Strö över lite vetemjöl sådär lite slarvigt snyggt :)
10. Låt jäsa i ca 30 minuter
11. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 13-14 minuter.
12. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta!

Recept bröd i långpanna

Såhär ser bröden ut när de precis är rullade och innan jäsning.

Bröd i Långpanna

Hoppas du blir sugen att testa detta recept. Det var väldigt roligt att göra, smakade gott och grannarna gillade det! :)

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

pizzabröd

Pizzabröd till sallad!

Gott pizzabröd som passar perfekt till salladen!

skådebröd

Skådebröd – Dekorerat bröd

Vackert och gott bröd som förgyller middagsbordet!

bröd i långpanna

Bröd i långpanna

Perfekta formfranskor i långpanna som räcker till många!

sesamgifflar

Sesamgifflar – Recept på gifflar!

Otroligt goda och lyxiga sesamgifflar!

nyponfrallor

Nyponfrallor – Nyponbröd

Fantastiskt bröd gjort med nyponskalsmjöl!