Bullar med vaniljkräm, solskensbullar

Bullar med vaniljkräm – Solskensbullar

Det här är väl en favoritbulle om någon! En perfekt bakad bulle fylld med äkta vaniljkräm. Så oerhört gott! Bullar med vaniljkräm kallas även solskensbullar, och efter den här sommaren så behöver vi ju lite mer sol i våra liv :)

Bullar med vaniljkräm, solskensbullar

Bullar med vaniljkräm – Solskensbullar, 24 st

Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
1,5 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1/2 st vaniljstång
3 st äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk maizenastärkelse
25 g smör

Topping
50 g smör
1 1/2 dl strösocker

Gör så här:
1. Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarm ca 35 grader/fingervarmt.
2. Rör ut jästen med vätskan i en bunke, tillsätt salt, kardemumma och socker.
3. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
4. Förbered vaniljkrämen – Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt vila 10-15 minuter.
5. Vispa äggulor, strösocker, och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
6. Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ett par minuter.
7. Tag bort ifrån värmen, plocka upp vaniljstången, blanda i smöret. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
8. Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 24 delar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Gör djupa hål i bullarna och klicka eller spritsa i vaniljkräm i varje hål.
10. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 8-10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna.

bullar med vaniljkräm

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Vill du testa en variant på dessa med vniljkräm med smak av citron så hittar du det receptet här: Solskensbullar med citronvaniljkräm

solskensbullar

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Underbar krans av saffransdeg dekorerat med pärlsocker

Saffranskrans med vanilj

Vacker och magiskt god saffranskrans!

Enkel fudge med kondenserad mjölk

Enkel fudge med choklad

Enkel och så god fudge!

En smällkaramell fylld med godsaker från kökets box

Julklappstips – Kökets Box

En smällkaramell fylld med godsaker från kökets box!

med kärlek från Hofors

Med kärlek från Hofors 2017

Musikhjälpen 2017 - Med kärlek från Hofors