förrätt med cecviche av lax och räkor

Ceviche i dillkorgar

Ceviche är en av mina absoluta favoritförrätt, så fräscht och framförallt gott! Idag testade jag att göra små koppar av pajdeg som jag smaksatte med dill och sen fyllde dem med ceviche… alltså, MUMS!!

God och fräsch ceviche med lax och räkor

Dillkorgarna går bra att förbereda dagen innan, men cevichen ska göras precis innan servering för att vara så fräsch som möjligt.

klassisk ceviche är alltid gott som förrätt

Ceviche i dillkorgar, ca 12 stycken

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk råsocker
0,5 dl hackad färsk dill
2 msk vatten, iskallt

Ceviche:
4 st limefrukter
200 g lax (salmalax eller fryst går utmärkt)
1 burk skalade räkor, ca 200 g skalade räkor
1 mango (Eller en halv förpackning av den frysta varianten)
1/2 skalad gurka
1 avokado
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en muffinsplåt med lite smör.
2. Mixa vetemjöl med smör och råsocker till en smulig massa. Tillsätt dill och kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
3. Kavla ut degen rätt tunt och skär eller stansa ut rundlar och tryck ut i muffinsformarna.
4. Picka botten och baka mitt i ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg. De sjunker ihop lite, men man kan fylla dem med aluminiumfolie och ärtor om man vill ha höga kanter. Låt pajskalen svalna helt.
5. Pressa limefrukterna och häll saften i en bunke.
6. Tärna laxen i centimeterstora kuber. Häll av saften av räkorna. Blanda ner lax och räkor i citronjuicen och låt stå 10 minuter.
7. Tärna mango, gurka och avokado. Dela och ta ur fröna ur chilin och finhacka chilin.
8. Pressa i vitlök och blanda ner resten av ingredienserna i bunken och smaka av med salt och peppar.
9. Fyll dillkopparna med ceviche precis innan servering.

pajskal smaksatt med dill

Dillkorgarna blir riktigt frasiga och goda och passar så bra med den syrliga och lite heta cevichen.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

ceviche är en perfekt förrätt till nyår

Vill du ha fler tips på goda förrätter och middagstips hittar du alla mina rätter här: Fredriks middagstips

förrätt med cecviche av lax och räkor

Etiketter: förrätt, ceviche

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!