Chokladbullar delux!

Man skulle kunna kalla dessa trippel chocolate buns delux, för idag blev det ordentliga chokladbullar! Både kakao och hackad choklad i degen, och smält choklad ovanpå :)

chokladbullar

Vi kör igång på en gång! Dessa bullar är vad man kallar ”släta” bullar, det är ingen fyllning, utan degen är så god precis som den är!

Ingredienser:
175 gram smör
1 dl kakao
2 dl mörkt muscovadosocker
5 dl mjölk, fullfet
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk nymalen kardemumma
13-14 dl vetemjöl
100 g hackad mörk choklad

+ ägg till pensling

Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt, kakao, socker och mjölken. Värm till ca 35 grader, strax under fingervarmt. Hellre lite kallare vätska och längre jästid!
2. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt & kardemumma.
3. Tillsätt mjölet under knådning, hacka chokladen och blanda ner mot slutet. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30-40 minuter beroende på hur varm degvätska du haft och hur varmt det är i rummet.
5. Dela degen i 20 bitar. Rullar varje bit till en lång korv och gör den till en knut.
6. Lägg knutarna på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 garder.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, baka mitt i ugnen 8-10 minuter.
8. Låt bullarna svalna på ett galler. Dekorera med smält choklad och lite glasyr (florsocker + lite vatten)

bullar med choklad

Här är degen innan jäsningen :) Chokladigt värre!

bullar choklad

De färdiga bullarna!

Jag bjöd på dessa till fik, och de var såååå goda. Jag kan lova att dessa kommer definitivt göras igen! Det går att variera dessa på många olika sätt, tänk hur det skulle bli om man blandade i nutella…. OMG, det måste jag testa!

 

Etiketter: choklad, Bullar, recept

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Savoiardikex

Savoiardikex – Lady fingers

Savoiardikex, spröd kakor som även används till tiramisu

pizzabröd

Pizzabröd till sallad!

Gott pizzabröd som passar perfekt till salladen!

mandelkubbar

Mandelkubbar – Enkelt och snabbt!

Underbara mandelkubbar som är enkla och snabba att baka!

mjölfri kladdkaka

Mjölfri kladdkaka

Perfekt kladdkaka som är helt mjölfri!

hemgjord yoghurtglass

Hemgjord Yoghurtglass – Enkelt och gott!

Enkel och underbart god yoghurtglass!