Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin

Crème Catalan är en variant av crème brûlée med apelsinsmak. Perfekt när du vill bjuda på en riktigt god dessert med knäckigt täcke av råsocker!

Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan, 6 portioner

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
skal från 1 apelsin
5 äggulor

Garnering:
Råsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Del vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg både frö och stång i en kastrull.
3. Blanda i grädde, mjölk, strösocker och apelsinskal (endast det yttersta) Låt koka upp, dra av från plattan och låt stå och dra i 15 minuter. Sila bort vaniljstång och apelsinskal.
3. Vispa ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt lite av gräddblandningen under omrörning för att de inte ska bli äggröra. Tillsätt restan av gräddblandningen och vispa ihop.
4. Ställ formarna i en djup långpanneplåt. Fyll formarna till 3/4. Ställ plåten i nedre delen av ugnen och häll på kokande vatten så att de täcker formarna till ungefär hälften.
5. Grädda i cirka 40-60 minuter, har du en låg och bred form tar det kortare tid än om du har en hög.  När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
6. Kyl till de är kalla.
7. Vid servering, strö på 1-2 msk råsocker och bränn med en brännare, alternativt i ugnen på 250 grader grill några minuter.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Crème brûlée med apelsinsmak. Lyxig dessert!

Vill du ha fler tips på goda desserter som crème catalan så hittar du alla mina recept här: Fredriks desserter

Tipsar lite extra om min goda vita chokladmousse med citron och passionsfrukt, så god! Receptet hittar du här: Vit chokladmousse med passionsfrukt

vit chokladmousse med passionsfrukt och citron

Lycka till i köket! <3

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Vit chokladmousse med smak av havtorn

Vit chokladmousse med havtorn

Vit chokladmousse med smak av havtorn!

Crème brûlée med smak av citron och äkta vanilj

Crème brûlée med citron

Perfekt krämig crème brûlée med smak av citron!

Dessert till jul i form av klassisk Ris à la Malta

Ris à la Malta med saftsås

Perfekt Ris á la Malta med saftsås!

Pepparkakspannacotta med apelsincurd

Pepparkakspannacotta med apelsincurd

Läcker dessert till jul med pepparkakskryddor och apelsin!

cheesecake med lime och kiwi

Cheesecake med lime och kiwi

Läcker cheesecake med kiwi och lime!