femfläta

Femfläta – Fläta ditt bröd!

Idag blir det lite flätskola här på bloggen :) Jag var så sugen på att göra ett riktigt snyggt flätat bröd! Lite längre ner så hittar du ett youtubeklipp där jag visar hur jag gjorde, samt även instruktioner. Jag lovar, det var lätt när man väl kom in i det! Testa att göra en femfläta redan idag vettja!

femfläta

Det är så snyggt att ställa fram ett sådant här fint bröd på bordet. Perfekt till en middag och kanske lite värmande soppa!

femfläta recept bröd

Femfläta – Ingredienser till 2 bröd

50 g jäst
5 dl mjölk,
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
vallmofrön

Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 35-37 grader. Tillsätt oljan.
2. Tillsätt degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30 minuter.
5. Dela degen i två delar, sedan varje dl i 5 lika stora bitar och rulla ut dem till 50-60 cm långa rullar. Fläta dem enligt nedan instruktion.
6. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och räck med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite vallmofrön. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter tills brödet har fin färg och känns lätt. Innertemperatur på 98 grader om du vill vara 100% säker.

Här är filmen jag spelade in när jag flätade. Tekniken för en femfläta är verkligen enkel bara man kommer in i det!

Tekniken för en femfläta kan också förklaras med siffror såklart. Titta på bilden nedan och följ sedan de här stegen:

  • 5 mellan 3 och 4
  • 3 mellan nya 4 och 5
  • 1 mellan 2 och 3
  • 3 mellan nya 1 och 2

Upprepa tills flätan är klar.

hur man flätar med 5

Jag gjorde ett bröd med vallmo ett utan. De blev lite olika stora och om du vill ha mer lika stora bröd är ett tips att väga degen och delarna. Jag körde med mitt ögonmått som vanligt är lite ur funktion :)

5-flätat bröd

Vill du testa fler av mina bröd så hittar du dem här: Fredriks Bröd

15012016-_MG_9017

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

recept på naan

Naan – Indiskt naanbröd

Recept på det fantastiskt goda naanbrödet!

bröd i långpanna

Bröd i långpanna

Perfekt bröd i långpanna. Perfekt att baka och frysa in!

brödkrans

Brödkrans – Dekorativt och gott!

Dekorativ och festlig brödkrans!

bröd i muffinsformar

Bröd i muffinsformar

Söta bröd i muffinsformar. Perfekt att duka upp till middag!

fröknäcke med chiafrön

Fröknäcke med chiafrön

Krispigt och gott fröknäcke med chiafrön och havremjöl!