finska julstjärnor

Finska julstjärnor

I veckan hade vi tomtekväll här i Hofors, där träffade jag på min gamla granne Aili som undrade om jag hade bakat några finska julstjärnor än. Jag har faktiskt aldrig testat dem tidigare, och inte ätit heller för den delen. Aili rådde bot på det direkt och kom hem med några som jag fick smaka, och jag fick också del av receptet. På riktigt, så himla goda!!! Degen är nästan i stil med smördeg, fast mycket enklare att göra.

finska julstjärnor

Aili tipsade att man kan fylla dem med andra saker än plommon också, t.ex en fast hallonmarmelad, men jag tyckte de var perfekta med plommon! Har du aldrig testat finska julstjärnor tidigare så måste du bara göra det! Gör degen och fyllningen dagen innan du ska baka dem då degen ska vila och fyllningen svalna.

Recept på finska julstjärnor

Finska julstjärnor, ca 45 st (receptet går utmärkt att halvera)

9 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rumsvarmt smör
500 g kesella

Fyllning:
500 g plommon
4 dl vatten
2 dl syltsocker med pektin

Pensling och dekoration:
1 ägg
Florsocker

Gör så här:
1. Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och smula samman tills välblandat.
2. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta degen och låt vila i kylen över natten.
3. Grovhacka plommonen och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och syltsocker. Låt koka upp och sjuda 8-10 minuter tills det börjar kännas som en fast sylt.
4. Ta av från plattan och mixa slät med en mixerstav. Låt svalna och ställ i kylen över natten.
5. Dag 2. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Kavla ut degen tunt, cirka 0,3 mm. Mät ut fyrkanter på cirka 10x10cm . Sporra kanterna in mot mitten, spar en liten del där fyllningen ska ligga.  (Se bild nedan)
7. Spritsa eller klicka cirka 2 msk fyllningen i mitten. Vik sedan in ena varannan sida där du sporrat så att du får en stjärna. Nyp ihop ordentligt i mitten så att de inte åker upp i ugnen, du kan pensla lite med ägg mellan också för att ”limma” ihop dem.
8. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och baka mitt i ugnen i 7-10 minuter.
9. Låt svalna helt och pudra sedan med florsocker.

Recept på finska julstjärnor med plommon

De här kommer det att bli många gånger till kan jag lova! Älskar när man får testa nya recept!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

recept på finska julstjärnor med kesella

Vill du ha fler tips på goda bullar så hittar du alla mina recept här: Fredriks bullar

recept på finska julstjärnor fyllda med plommon

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!

Läcker sockerkaka med rödbetor

Rödbetskaka med hasselnötter

Läcker kaka med rödbetor och hasselnötter!

Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin!