focaccia

Focaccia med tomat, lök och rosmarin

Focaccia med tomat, lök och rosmarinär ett sådant där bröd som bara inte går att undvika när man har det hemma! Fantastiskt fluffigt, saftigt och smakrikt, och jag tycker att det är rätt enkelt att göra och lyckas med också! Foccacia passar perfekt att servera till middag eller en god sallad!

focaccia med tomat

Jag hade i lite allt möjligt som jag hade hemma, tomat, lök och lite rosmarin. Det mesta fungerar att använda när man gör foccaccia. Vill du ha fler tips på bröd så hittar du dem här: Fredriks Bröd

focaccia med tomat

Focaccia med tomat, lök och rosmarin, cirka 10 stora bitar

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl

Till form och topping;
2 msk olivilja + 1 msk
8 körsbärstomater
1/2 röd lök
Färsk rosmarin
Flingsalt

Gör så här:
1. Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och salt i en bunke.
2. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Degen ska vara rätt lös.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader
5. Olja en stor form på ca 30×20. Tippa ut degen i formen och vik ihop den tills den känns slät, och tryck sedan ut den platt i formen.
6. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, Tryck i tomater, lök och rosmarin i hålen och ringla över 1 msk olivolja. Strö över flingsalt.
8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10-12 minuter.

focaccia med tomat

Brödet blev verkligen sådär smakrikt som jag ville, och jag kan verkligen rekommendera det!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Gillar du focaccia så måste du verkligen testa min äppelfocaccia! Det är mer en bulle, fast i långpanna!Receptet hittar du här: Äppelfocaccia

Äppelfocaccia

Etiketter: Lök, Tomat, recept, focaccia

Om fredriksfika

Ålder: 38 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

frukostfrallor

Frukostfrallor – Fluffiga med frön!

Fluffiga frukostfrallor toppade med olika frön, hur gott som helst!

kanelknäcke

Kanelknäcke – Knäckebröd

Ett riktigt gott knäckebröd med smak av kanel!

mjukbulla

Mjukbulla! Ett riktigt gott bröd!

Mjukbulla, det perfekta brödet till alla tillfällen!

morotsbröd i långpanna

Morotsbröd i långpanna

Perfekt morotsbröd i långpanna! Smakrikt och saftigt!

parmesanpuffar

Parmesanpuffar – Parmesanbröd i muffinsformar

Parmesanpuffar! Lättgjorda små bröd som passar både till maten eller som snacks innan <3