grovt bröd med dinkel

Grovt bröd med dinkel

Jag älskar verkligen att baka bröd och bullar. Det är så underbart att göra degen, låta den jäsa och sedan forma till bullar eller bröd. Idag blev det ett riktigt grovt bröd som är perfekt till frukost med mycket kostfiber.

grovt bröd med dinkel

Jag gjorde lite så att jag tog det jag hade hemma, och det går utmärkt att byta ut vissa mjöler mot andra om du inte precis har de här ingredienserna hemma. Rågflingor kan du byta mot t.ex havregryn. Grovmalt rågmjöl kan du byta mot något annat grovt mjöl, och det siktade dinkelmjölet kan du byta mot rågsikt eller vetemjöl.

grovt bröd med dinkel

Grovt bröd med dinkel, 4 stycken

5 dl vatten
1 dl rågflingor
50 g jäst
1 msk honung
2 dl vetekli
2 dl grovmalt rågmjöl
7 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk salt

Gör så här:
1. Koka upp hälften av vattnet med rågflingor och låt sjuda en minut. Dra av från plattan och tillsätt resten av vattnet och låt sjunka i temperatur till 37grader/fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst upp sig.
3.  Blanda ner honung, vetekli, rågmjöl, dinkelmjöl och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med e duk och låt jäsa cirka 30 minuter.
4. Tippa upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar utan att knåda degen.
5. Forma runda bröd av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och lår jäsa ytterligare 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pudra bröden med lite dinkelmjöl och snitta bröden med en vass kniv.
8. Baka mitt i ugnen i 20-25 minuter tills bröden känns lätta eller har en innertemperatur på 98 grader.

grovt brod

Det blir ofta så att man har många olika påsar m,jöl hemma för att det behövs i något recept. Testa att experimentera och stoppa i det mjöl som du har hemma. Att koka en gröt på rågflingor eller havregryn gör att brödet blir lite extra saftigt.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

grovt bröd

Vill du ha tips på fler goda bröd så hittar diu massor av goda recept här: Fredriks bröd

grova bröd med dinkel

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

ostfrallor

Ostfrallor – Frukostfralla

Luftiga och goda frallor med ost!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!

glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

Enkelt och gott glutenfritt bröd!

tekakor med äpple

Tekakor med äpple

Härliga tekakor med rivet äpple!

Formfranska

Formfranska – Rostbröd

Enkel formfranska som endast jäser en gång!