gryta allt-i-ett

Gryta – Allt-i-ett!

Det här är min absoluta favoriygryta som jag gör ofta, men såhär på hösten så blir det väldigt ofta! En riktig höstgryta som är riktigt mustig och smakrik. Den här grytan passar perfekt att göra storkok på, den blir bara godare för varje dag! Låt grytan verkligen få koka den långa tide så får du det där perfekta köttet som nästan faller sönder, det är bara så gott!

gryta allt-i-ett

Jag använde grytbitar, men det går självklart bra att använda t.ex fransyska eller högrev också.
I receptet har jag burkchampinjoner som jag aldrig använder annars, men det här är en barndomsgryta för mig och då var det burkchampinjoner. Jag kan bara inte göra den på annat sätt. det går självklart bra att använda färska om du vill :)

gryta allt-i-ett

Gryta Allt-i-ett, 8 portioner

1 kg grytkött av nöt, t.ex grytbitar
3 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära (ca 1 msk)
4 morötter
smör till stekning
1,5 liter vatten
2 msk tomatpuré
1 msk soya
1 tsk timjan
salt
svartpeppar
8 potatisar
200 g haricorts verts
1 burk majs
1 burk champinjoner
2-3 msk maizenaredning

Gör så här:
1. Stek köttet i omgångar i en stekpanna på hög värme så att det får ordentlig färg. Köper du grytbitar så brukar jag dela på dem, jag tycker de bitarna är lite stora.
2. Lägg köttet i grytan och skölj ur stekpannan med lite vatten mellan omgångarna, skyn som blir häller du också i grytan.
3. Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och finhacka ingefäran. Skala och gör slantar av morötterna.
4. Fräs på all lök, ingefära och morötter så att löken blir mjuk. Tillsätt detta i grytan.
5. Blanda ner vatten, tomatpuré, soya, och timjan i grytan och koka upp. Salta och peppra. Jag använde en matsked salt för att få ordentlig sälta. Lägg på locket och låt sjuda 2 timmar på svag värme så att köttet blir ordentligt mört.
6. Skala och dela på potatisarna. Tillsätt dem i grytan och sjud under lock tills potatisen nästan är helt klar.
7. Tillsätt haricots verts, majs och champinjoner och låt sjuda med 5 minuter.
8. Red av grytan med maizenaredning.

allt-i-ett gryta

Grytan får den mustiga smaken av alla grönsaker så det behövs väldigt lite kryddor. Grytan håller i flera dagar i kylen och vi brukar äta den här 3-4 dagar i rad, den är ju så god!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

gryta allt i ett, höstgryta

Älskar du också grytor så som jag gör så kommer du gilla den här höstgrytan med kantareller! Receptet hittar du här: Fläskfilégryta med kantareller

Här hittar du alla mina middagstips: Fredriks middagstips

Fläskfilégryta med kantareller och persilja

Krämig fläskfilégryta med kantareller

Hoppas du gillar den här grytan lika mycket som oss. Den är riktig comfort food för oss när det är riktigt regnigt och trist ute!

höstgryta, gryta allt i ett

Den fina grytan jag använde kommer ifrån Eva Solo. Den är i aluminium och inte alls sådär tung som andra grytor kan vara! Den finns bland annat här: Nordic Kitchen gryta (annonslänk)

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

rostad majssoppa

Rostad majssoppa med nybakat bröd

Rostad majssoppa med nybakat bröd, MUMS!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!

kassler i ugn med äpple

Kassler i ugn med äpple

Enkel kassler i ugn med ääple och lök!

glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

Enkelt och gott glutenfritt bröd!

Äppelpaj med knäckigt pajtäcke

Äppelpaj med knäckigt pajtäcke

Perfekt knäckig äppelpaj!