hemmagjord glögg

Hemmagjord glögg – Recept på glögg

Nu är det hög tid att sätta din egna glögg! Mina kompisar Åsa och Tom gör egen glögg varje år, så i år så ville jag också testa! Jag har sett det här receptet lite här och där på nätet, så jag har inte kommit på det själv, men däremot så kunde jag inte hålla fingrarna i styr och la i lite extra kryddor för att få en riktigt julig glögg!

hemmagjord glögg

Det här receptet är för vuxna då alkoholhalten hamnar på kring 13-15% när glöggen är klar. Jag la i lite extra kanel, och ett par apelsiner för att få en liten apelsinton på glöggen. Jag tror att det kommer att bli grymt gott! Det går utmärkt att skippa dem om du inte gillar apelsiner!

hemgjord glögg

Hemmagjord glögg

5 potatisar
2 apelsiner
1 bit färsk ingefära ca 40 g
50 g jäst (vanlig färsk jäst, jag använde det blå paketet)
1 påse hela nejlikor a 10 g
1 påse kardemummakärnor a 20 g
2 kanelstänger
500 g russin
2,5 kilo socker
5 liter svagdricka

Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen.
2. Tvätta apelsinerna och skiva.
3. Skala ingefäran.
4. Blanda alla ingredienser i en stor hink/kastrull på minst 10 liter. Svagdrickan skummar ordentligt, så häll lite i taget.
5. Rör om tills jästen har löst upp sig och lägg på locket, eller plastfilm. Låt hinken/kastrullen stå i rumstemperatur.
6. Första veckan rör du om en gång varje dag.
7. Andra veckan rör du om varannan dag.
8. Tredje veckan låter du glöggen vara orörd.
9. Nu är glöggen klar! Tappa upp glöggen på flaskor med en hävert. Var försiktig så du inte får med bottensatsen. Det man kan göra är att sila glöggen. Jag har en tanke att jag kanske kör den i min saftmaja, sen låter den stå i ett par dagar till för att alla små partiklar ska hamna i botten av hinken, och sen tappar upp den. Då är det inte så himla mycket grejer som ligger i botten :)

hemmagjord glögg

Jag använde vanlig fast potatis, skalade och skivade cirka centimetertjocka skivor. Det här är första gången jag någonsin brygger något själv, så det är väldigt spännande!!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

hemgjord glögg

Jag dricker inte svagdricka så ofta, eller… snarare aldrig, men jag hade ingen aning om att det skummade så mycket! Jag fick hälla försiktigt för att det inte skulle skumma över. Jag tror dock det finns större förpackningar med svagdricka än vad jag hittade.

hemmagjord glögg

Sådär, nu är allt bladnat och klart och det doftar redan gott! Jag provsmakade lite, och det var som jul redan nu! Hemmagjord glögg passar perfekt att tappa upp och ge bort som present på alla juliga kalas också!

glögg recept

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!