hot cross buns

Hot cross buns – Korsbullar

Det här är ett recept jag har velat testa länge! Har sett det dyka upp lite här och där på utländska baksidor, och speciellt vid påsk då de symboliserar korset vid Jesus korsfästelse. Nu gjorde jag dock inte så mycket för självaste korsfästelsen, mest för att jag tycker de ser coola ut, och det låter väldigt gott med kryddiga bullar! :)

hot cross buns

Bullarna blev riktigt saftiga och smakrika, och mycket mer enkla att göra än vad jag trodde de skulle vara! Jag förenklade receptet rätt mycket och hade inte i t.ex apelsinskal, nejlika och muskot, men vill du experimentera mer så kan du ha i det också!

hot cross buns

Hot cross buns, 10 stycken

2,5 dl mjölk
25 g jäst
50 g rumsvarmt smör
7,5 dl (450 g) Manitoba cream
, eller vetemjöl special
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
1 dl ljust muscovadosocker
1,4 dl russin (100 g russin)
1 ägg

Till korset:
50 g vetemjöl
3 msk vatten

Till pensling:
2 msk Honung
 eller aperikosmarmelad

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Blanda mjöl, kryddor, salt och muscovadosocker.
4. Blanda ner de torra ingredienserna, det rumsvarma smöret och ägget. Börja arbeta ihop till en smidig deg. Avsluta med att tillsätta russinen och arbeta in dem i degen.
5. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter.
6. Tippa upp degen på bakbord. Rulla ut till en rulle och dela i 10 lika stora delar.
7. Rulla varje del till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Blanda mjöl och vatten till en lös deg. Fyll en spritspåse med degen.
10. Spritsa kors över varje bulle.
11. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills bullarna har fått fin färg.
12. Smält lite honung eller aperikosmarmelad i micron eller i en liten kastrull. Pensla de varma bullarna. Sedan är det bara att njuta!

hot cross buns

När jag kollade en massa olika recept så såg jag att de la bullarna nära varandra och sedan drog med degen över alla på en gång. Lite fiffigt!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

hot cross buns

Vill du ha tips på andra läckra bullar så hittar du det här: SÖTEBRÖD

hot cross buns

 

Etiketter:

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Pepparkakspannacotta med apelsincurd

Pepparkakspannacotta med apelsincurd

Läcker dessert till jul med pepparkakskryddor och apelsin!

pepparkaksbox

Pepparkaksbox – Godisbox

Enkelt och roligt pepparkakshus gjort som en låda med godis!

Recept på trillingnöt, mjölkchoklad och hasselnötter

Trillingnöt – Recept på trillingnöt

Recept på den älskade trillingnöten!

en klassisk radiokaka med choklad och kex

Radiokaka

Klassikernas klassiker – Radiokaka!

saftiga muffins med smak av saffran

Saffransmuffins

Underbara saffransmuffins pudrade med florsocker!