kalljäst bröd i långpanna

Kalljäst bröd i långpanna

Kalljäst bröd i långpanna! Perfekt bröd att förbereda på kvällen, ställa in plåten i kylen och sedan baka på morgonen. När man kalljäser brödet så utvecklas smakerna mer och du får ett saftigt och smakrikt bröd.

kalljäst bröd i långpanna

Jag använde vetemjöl special då det ger ett härligt luftigt bröd, men det går bra att använda vanligt vetemjöl också. Saknar du olivolja hemma så går det byta att byta ut mot 50 g smält smör.

kalljäst bröd i långpanna

Kalljäst bröd i långpanna, 16 frallor

5 dl mjölk
50 g jäst
12 dl vetemjöl special
0,5 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk salt

Gör så här:
1. Kontrollera att din plåt går in i kylen, det misstaget gjorde jag i förra lägenheten :)
2. Ljumma mjölken till cirka 30-35 grader.
3. Rör ut jästen i den ljumma mjölken.
4. Tillsätt vetemjöl, olivolja, honung och salt och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen ska vara rätt lös.
5. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
6. Smörj en djup långpanna på cirka 30×40 cm med smör eller olja, tippa ur degen i långpannan och använd fingrarna för att trycka ut den jämt över hela plåten. Kladdar det väldigt mycket kan du ha lite olja eller mjöl på fingrarna.
7. Pudra med lite vetemjöl och plasta plåten och låt jäsa i kylen över natten.
8. På morgonen-. Ta fram plåten och låt stå framme 20-30 minuter så att den blir rumsvarm.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Olja en degskrapa och skär rutor i degen, oljan hjälper till så att degen inte fastnar på degskrapan.
11. Baka brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
12. Låt brödet svalna på galler under duk.

kalljäst bröd i långpanna

Såhär såg degen ut innan jag satt in den i kylen. Vill du testa fler kalljästa bröd så hittar du dessa recept på bloggen: Morotsfrallor eller Rödbetsfrallor

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kalljäst bröd i långpanna

Hoppas du testar det här receptet, det blir ett så gott frukostbröd! Här hittar du alla mina recept på bröd: Fredriks bröd

kalljäst bröd i långpanna

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

bröd bakat med julmust, likt vörtbröd

Julmustbröd – Bröd bakat med julmust!

Julmustbröd, ett riktigt gott matbröd till jul!

saftigt cornbread, ett majsbröd från USA som är poröst och så gott!

Cornbread – Majsbröd

Fantastiskt gott majsbröd som passar perfekt till maten!

ostfrallor

Ostfrallor – Frukostfralla

Luftiga och goda frallor med ost!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!

glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

Enkelt och gott glutenfritt bröd!