Kanelnystan

Kanelnystan, supergoda kanelbullar!

Nu blir det bullkalas! Kanelnystan, som små garnnystan fast med bulldeg istället :) På detta sätt blir bullen god rätt igenom och inte bara den saftiga mitten som när man gör kanelsnäckor!

Kanelnystan

Jag har blivit inspirerad av en kille som heter Robert Tell på Instagram som gör de vackraste bullarna jag sett! Så jag var bara tvungen att testa hans nystan. receptet på bullarna är det jag brukar göra, bara snurrningen som jag ville testa :)

steg för steg bilder

Ingredienser till 24 kanelnystan

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 msk nystött kardemumma
13 dl vetemjöl + lite till utbakning

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk ströbröd

Pensling
1 dl vatten
1 dl socker
pärlsocker

Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och kardemumma.
3. Tillsätt mjölet och arbeta degen i 5 minuter i maskin, eller 10 för hand.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.
5. Rör ihop smör, strösocker, kanel och ströbröd till fyllningen.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på ca 60x40cm.
7. Bred ett tunt lager fyllning på degen. Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
8. Skär tunna strimlor på ca 1 cm. Dra i dem lite försiktigt för att få dem långa och rulla ihop 2-3 av remsorna till ett nystan och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
11. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt de kommer ur ugnen och strö på pärlsocker. Lägg bullarna på galler och låt svalna.

Steg för steg med bilder:

hur man lyckas med bullar

När degen släpper precis från kanterna och är snudd på klibbig, då är den perfekt tycker jag! Tänk på att mjölet suger åt sig vätska under tiden degen jäser, så man ska alltid vara försiktig med att ha i mer.

kavla bulldeg

Kavla ut hela degen till en stor rektangel, bred på fyllningen tunt över hela.

kanelnystan

Vik ihop degen en gång, långsida mot långsida. Kavla degen ett par gånger för att få den så jämn som möjligt.

kanelnystan

Skär tunna remsor. Dra lite i degen och snurra ihop dem över ett finger precis som ett nystan. Använd ca 2 remsor för att få ihop till en bulle.

kanelnystan

Här har jag börjat med en remsa.

kanelnystan

Såhär blev dem med två :)

kanelnystan

Det är perfekt med dessa bullar eftersom fyllningen delas jämnt i hela bullen.

nybakade kanelbullar

Här är första plåten klar! Pensla med sockerlagen direkt de kommer ur ugnen, och strö direkt på pärlsocker.

Vill du testa fler av mina bullar så hittar du dem här: Fredriks Sötebröd

kanelnystan

 

 

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

brödkrans

Brödkrans – Dekorativt och gott!

Dekorativ och festlig brödkrans!

vaniljcupcakes

Vaniljcupcakes med färska bär

Underbara vaniljcupcakes med färska bär!

chokladtårta med jordgubbar

Chokladtårta med jordgubbar

Underbar chokladtårta med jordgubbar, omöjlig att motstå!

marängtårta med jordgubbar

Marängtårta med jordgubbar

Underbar marängtårta med jordgubbar och vit choklad!

kanelsnurror

Kanelsnurror, urgoda kanelbullar!

Underbart saftiga kanelsnurror som håller sig saftiga extra länge!