Klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

Klassiska semlor med grädde och mandelmassa

När det är dags att äta semlor så vill jag ha en klassisk fluffig semla med hemgjord mandelmassa och fluffig grädde, inga konstigheter, bara en riktigt god semla!

Klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

En riktigt klassisk semla äts med hetvägg, men det gillar jag då inte :) Jag är en sådan där som inte tycker om att doppa bröd eller kakor i någon dryck :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Fluffiga klassiska semlor med hemgjord mandelmassa

Klassiska semlor med grädde och mandelmassa, 24 st.

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg att pensla med

Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa

Räkna med cirka 3 dl grädde för 8 semlor, jag brukar vispa i lite vaniljsocker för att få lite extra smak.

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!

Fluffiga klassiska semlor, recept på semlor

Vill du testa en variant på den klassiska semlan, då brukar jag festa till det med en karlsbadersemla :) Lite mer åt briochehållet och kompaktare bulle! Receptet hittar du här: Karlsbadersemla

karlsbadersemlor

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Recept på kolasnittar med lakrits

Lakritssnittar – Kolasnittar med lakrits

Riktigt läckra kolasnittar med lakrits!

Nybakade scones till frukost med ost och marmelad

Scones – Recept på enkla scones

Enkla och fantastiskt goda scones!

Läcka pizzabullar fyllda med pesto och parmesan

Pizzabullar med pesto och parmesan

Läckra pizzabullar med smak av pesto och parmesan!

Saftig sockerkaka med mycket smak av apelsin

Sockerkaka med apelsin

Riktigt saftig sockerkaka med smak av apelsin!

recept på krabbelurer

Krabbelurer

Smarriga krabbelurer är alltid rätt!