Korså Bruk – En tidsresa till 1800-talet!

Vi har varit hemma i Hofors över påsken och verkligen tagit det lugnt, en perfekt påsk! Vi tog en tur till Korså Bruk som ligger ca 1 mil från Hofors. Det är ett av mina favoritutflyktsmål när jag är hemma :)

03042015-_MG_6702

Korså bruk byggdes upp och togs i drift 1841 för att bearbeta tackjärnet från Åg och Svartnäs till smidbart stångjärn. Det är bara att kolla på de stora hammrarna som drevs av vattenhjulen. Riktigt maffigt!

03042015-_MG_6706

År 1847 infördes lancashiresmide i Korsån med gott resultat och stångjärnet höll en hög kvalitet. På 1850-talet påbörjades en förändring av bruket som tillsammans med förbättrade transportsystem ledde till brukets storhetstid på 1880- och 1890-talen. Det fanns god avsättning för lancashirejärn och Korså bruk hade en gynnsam placering vid sjön Hyen för vidare transport till Gävle. Som mest tillverkades 2 600 ton stångjärn och mer än 3 000 ton smältjärn per år. Befolkningen uppgick under perioden till drygt 300 personer.
Fakta Korså Bruk

03042015-_MG_6713

Det är så häftigt att se hur man byggde dessa mastodonter till vattenhjul utan stora maskiner eller hjälpmedel.

03042015-_MG_6736

Jag tror nog jag skulle ha passat in på den tiden :)

03042015-_MG_6748

Det var så varmt där de smälte järnet så att de som jobbade enbart hade nattsärken på sig.

03042015-_MG_6778

Mormor och Morfar vinker och säger Glad Påsk också :)

03042015-_MG_6790

Nästa gång du har vägarna förbi Dalarna så tycker jag verkligen att du ska ta en sväng förbi Korså Bruk! Sommaren är väl att föredra, men det är lika fint året runt :)

 

Etiketter: järn, Korså Bruk

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Savoiardikex

Savoiardikex – Lady fingers

Savoiardikex, spröd kakor som även används till tiramisu

pizzabröd

Pizzabröd till sallad!

Gott pizzabröd som passar perfekt till salladen!

mandelkubbar

Mandelkubbar – Enkelt och snabbt!

Underbara mandelkubbar som är enkla och snabba att baka!

mjölfri kladdkaka

Mjölfri kladdkaka

Perfekt kladdkaka som är helt mjölfri!

hemgjord yoghurtglass

Hemgjord Yoghurtglass – Enkelt och gott!

Enkel och underbart god yoghurtglass!