26082015-_MG_3057

Koulouri – Sesambagels

Vi var på Cypern nyligen och då åt jag dessa otroligt goda bagels till frukost, så nu när vi var hemma igen så var jag bara tvungen att testa att göra dem! Det är inte sötebröd, utan mer åt brödhållet men lite sötma från när man doppar dem i sockervatten.

Koulouri

Jag testade två varianter, en klassisk variant som är rund, och en som blev mer som en bulle. Dessa kommer jag definitivt att baka igen, både vi som var stora och små gillade dem (Se bild längre ner hihi)

sesambagel

Ingredienser till 8 bagels:
2 dl vatten
25 g jäst
2 msk olivolja
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
5 -5,5 dl vetemjöl

Doppning:
2 dl varmt vatten
1 msk socker eller råsocker
3 dl sesamfrön (Jag blandade vita och svarta)

Gör så här: 
1. Blanda vatten, jäst och olja i en bunke tills jästen löst upp sig.
2. Tillsätt kanel, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med plastfilm och låt degen vila 20 minuter.
3. Rör ut sockret med det varma vattnet i en djup tallrik/skål. Lägg sesamfröna i en annan tallrik.
4. Dela degen i 8 delar, rulla ut varje del till 30cm långa stänger som du sedan sätter ihop till en cirkel och nyper ihop ändarna.
5. Doppa först bageln i sockervattnet, och sedan i sesamfröna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka i övre delen av ugnen i 10-12 minuter till de har fått fin färg.

26082015-_MG_3036_Fotor_Collage

Dessa varianter testade jag, en vanlig bagel och en bullvariant. Sedan är det bara att doppa dem i sockervattnet och massor av sesamfrön!

26082015-_MG_3126

Min lilla gudson Adam blev otroligt förtjust i dessa! Ville bara att Koulouiri hela tiden :) OBS, vänta med att dammsuga tills EFTER gästerna varit där, för det blev typ sesamfrön överallt efter att han smakat hahahaha.

Fredriks Fika

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

saftigt cornbread, ett majsbröd från USA som är poröst och så gott!

Cornbread – Majsbröd

Fantastiskt gott majsbröd som passar perfekt till maten!

ostfrallor

Ostfrallor – Frukostfralla

Luftiga och goda frallor med ost!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!

glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

Enkelt och gott glutenfritt bröd!

tekakor med äpple

Tekakor med äpple

Härliga tekakor med rivet äpple!