Marängbottnar

Marängbottnar, så lyckas du!

Marängbottnar är perfekt att baka i förväg och använda när du vill göra en god tårta! Det är verkligen enkelt att göra och du kan variera formen precis så som du vill ha den! Jag gjorde klassiskt runda idag som passar till många olika sorters tårtor. Längre ner så har jag gjort lite steg-för-stegbilder också :)

Marängbottnar

Ingredienser till 2 Marängbottnar:

6 st äggvitor
3 dl strösocker

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 100 grader. Rita upp två stycken cirklar på ett bakplåtspapper som passar på din plåt.
2. Separera äggen (Med gulorna kan du göra denna: Äggulekaka)
3. Använd en riktigt ren bunke och vispar för att vara säker på att inget fett är kvar, det kan försämra din maräng!
4. Vispa äggvitorna till mjuka toppar.
5. Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig helt och du har en fast maräng.
6. Sprita marängen på bakplåtspapperet.
7. Baka mitt i ugnen i 80-90 minuter mitt i ugnen.
8. Känn på bottnarna att de känns lätta. Stäng av ugnen och öppna luckan och låt bottnarna svalna i ugnen. Bottnarna håller länge i en torr miljö.

marängbottnar

Jag använde en springform på 20 cm i diameter som mall när jag ritade mina cirklar.

maräng recept

Var noga med att inte få med någon äggula i äggvitan, då kan marängen bli svår att få ihop.

så gör du maräng

Jag använde min hushållsassistent till att vispa. Så här såg det ut precis i början.

marängbottnar

När det börjar formas mjuka toppar så är det dags att tillsätta sockret.

maräng

Tillsätt lite strösocker i taget medan du vispar.

perfekt maräng

Nu har alla sockerkristaller löst upp sig och marängen är fast, då är det färdigvispat!

spritsa maräng

Jag använde en vanlig stjärntyll och en engångsspritspåse.

marängbottnar

Spritsa marängen jämnt i cirklarna. Får du smet över så kan du göra lite extramaränger!

Marängbottnar

Med de här bottnarna så kan du göra en galet god Marängsvisstårta! Receptet på det hittar du här: Marängsvisstårta

Marängsvisstårta

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!