milanostänger

Milanostänger – Underbara småkakor

Milanostänger är en av mina favoritsmåkakor. Riktigt mör mördeg fylld med mandelmassa, det kan ju inte annat än att bli gott! Jag strör på lite råsocker på mina för att få det där extra krispet som blir så gott!

milanostänger

Det är inte den enklaste småkakan att göra, men jag tycker inte det gör något om det blir en liten spricka i degen. Det bästa för att undvika sprickor är att låta degen komma upp i rumstemperatur efter att den fått vila i kylen. Jag var nästan för ivrig när jag skulle rulla ihop dem och degen var väldigt kall. Bara ett litet tips, goda kommer de att bli med eller utan sprickor :)

milanostänger

Milanostänger ca 20 st

4.5 dl vetemjöl
200 g smör
0,5 dl strösocker
1 äggula

Fyllning:
200 g mandelmassa
2 äggvitor

Pensling och garnering:
1 ägg
2 dl mandelspån
0,5 dl råsocker

Gör så här: 
1. Mät upp vetemjöl, smör, socker i en bunke. Smula samman och tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en dag. Har du en matberedare kan du använda den.
2. Plasta degen och låt vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Riv mandelmassan och tillsätt äggvitorna och mosa samman till en smet.
4. Kavla ut degen till två långa längder, ca 1 dm bred. Spritsa ut mandelmassa i mitten på längderna och rulla sen ihop så skarven hamnar under mot bänken.
5. Skär 10 bitar per längd och lägg på plåt med bakplåtspapper.
5
6. Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker och mandelspån.
7. Grädda i ca 10 min tills de har fått fin färg.

milanostänger

När jag kavlat ut degen snyggade jag till kanterna för att få raka snitt. Snåla inte med mandelmassan, det är ju den som gör hela kakan :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

milanostänger

Vill du ha tips på fler goda småkakor så hittar du alla mina recept här: Småkakor

Bland annat de klassiska bondkakorna! Perfekt småkaka att duka fram när du ska ha kafferep! Receptet hittar du här: Bondkakor

recept på bondkakor

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!