mjukbulla

Mjukbulla! Ett riktigt gott bröd!

För ett par veckor sedan var vi på marknad vid Falu koppargruva, och som vanligt när jag är på marknad så köper jag allt som går att äta :) Jag köpte bland annat ett bröd som hette Mjukbulla, då jag aldrig testat det innan. Det var från ett bageri som heter Punggården (Jepp, så heter det! :) ) Det var ett otroligt saftigt och smakrikt bröd så jag googlade receptet och hittade det på en blogg som heter Millas Surdegar, så jag testade, och banne mig, det var ett av de godaste bröd jag bakat!

mjukbulla

Brödet har mycket smak av brödkryddor, och sådär perfekt bitigt och saftigt. Ett perfekt smörgåsbröd!

mjukbulla

Mjukbulla, 5 stycken

25 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk nystött hel anis
2 tsk nystött hel fänkål ( Det går att byta ut anis & fänkål mot 1 msk torkade brödkryddor)
140 g kokt potatis (ca 2 potatisar medelstora)
1 dl ljus sirap
9 dl/530 g rågskikt
ca 6dl/390 g vetemjöl

Pensling:
1 dl vatten
1 msk sirap

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, smält smöret. Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills 30 grader.
2. Häll degvätskan över jästen och rör tills det löst upp sig.
3. Mosa eller pressa potatisen. Blanda ner i bunken tillsammans med sirap, salt och kryddorna.
4. Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet med maskin eller för hand tills degen släpper från bunken.
5. Låt degen jäsa i 40 minuterunder duk.
6. Tag upp degen på ett lätt mjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet. Dela degen i 5 st lika stora delar.
7. Kavla ut dem till runda kakor ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffeln eller nagg. Ta ut ett hål i mitten med hjälp av en utstickare eller annat litet runt föremål.
8. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
10. Pensla kakorna med lite sirapsblandat vatten precis innan dom tas ur ugnen så får dom en blank yta. Jag penslade dem ungefär vid 13 minuter, och lät dem bakas i 2 minuter till.
11. Låt svalna på ett galler under en bakduk. Låt svalna helt innan du skär i bröden!

fänkol

Det blir extra mycket smak om man mortlar kryddorna själv, när man väl börjat så går det inte att sluta :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

mjukbulla

De här bröden var riktigt roliga att göra, och jag blev riktigt nöjd över resultatet!

Vill du testa fler av mina bröd så ska du kika in här: Fredriks bröd

mjukbulla

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Formfranska

Formfranska – Rostbröd

Enkel formfranska som endast jäser en gång!

stompa tutull - stekpannebröd

Stompa – Tutull – Stekpannebröd

Stekpannebröd som är oemotståndligt gott!

vitlöksnaan

Vitlöksnaan

Underbart gida naanbröd med vitlök!

kalljäst bröd i långpanna

Kalljäst bröd i långpanna

Supergott bröd i långpanna som jäser över natten!

scones med blåbär

Scones med blåbär

Perfekta blåbärsscones som passar peerfekt till frukost eller mellanmål!