10072015-_MG_0917

Mormors bästa tekakor

Det finns inget godare än mormors tekakor! Saftiga, smakrika och den ultimata smörgåsen!
Här är ett recept där jag använder hennes metod och gjort på enbart rågsikt. Tänk dig en nybakad tekaka, en stor kopp varmt te och en mysig filt. Då spelar det inte någon roll att hösten är antågande :)

Tekakor

Ingredienser till 20 stycken
1 dl havregryn
5 dl vatten
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
2 tsk salt
50 g jäst
9-10 dl rågsikt

Gör så här:
1. Koka en gröt på havregryn och 2,5 dl vatten.
2. Smält smöret i gröten, samt blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet.
3. Smula jästen i en bunke, ha i grötblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i mjölet och arbeta degen ihop till en deg.
5. Låt jäsa 30 minuter.
6. Ha upp degen på ett bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut rundlar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Nagga tekakorna med en gaffel.
7. Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.

Tips att stansa tekakor

Ett bra tips att använda som utstickare när du gör tekakor är en innerkruka som är väl rengjord såklart. Perfekt tekakestorlek!

Mormors bästa Tekakor

Etiketter: bröd, recept, tekakor

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Formfranska

Formfranska – Rostbröd

Enkel formfranska som endast jäser en gång!

stompa tutull - stekpannebröd

Stompa – Tutull – Stekpannebröd

Stekpannebröd som är oemotståndligt gott!

vitlöksnaan

Vitlöksnaan

Underbart gida naanbröd med vitlök!

kalljäst bröd i långpanna

Kalljäst bröd i långpanna

Supergott bröd i långpanna som jäser över natten!

scones med blåbär

Scones med blåbär

Perfekta blåbärsscones som passar peerfekt till frukost eller mellanmål!