polynéer

Polynéer – Möra mandelkakor

Det här är något jag velat testa länge, men som vanligt så är det tiden som rinner iväg! Men idag blev det av! Helt underbart goda mazarinliknande kakor som inte går att motstå!

polynéer

Jag tycker alltid det är roligt att göra saker helt från grunden, och istället för att köpa färdigköp mandelmassa så gjorde jag fyllningen direkt i min lilla mixer, precis lika smidigt som att använda färdig mandelmassa, och det smakar mer eftersom jag inte skållar mandeln först.

Jag gjorde precis som när jag gör mandelmassa, receptet på det hittar du här: Mandelmassa

polynéer

Polynéer, 8 stycken

Mördeg:
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g sötmandel (Går bra att byta ut mot vilka nötter du vill)
150 g strösocker
2 äggvitor

Alternativt om du inte vill göra egen mandelmassa:
300 g mandelmassa
2 äggvitor

Pensling
2 msk aprikosmarmelad

Gör så här:
1. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägg och vetemjöl och blanda snabbt ihop till en jämn deg.  Plasta och låt vila i kylen 30 minuter.
2. Mixa mandlarna fint i en mixer. Tillsätt socker och äggvitor och vispa till en slät mandelmassa som man kan spritsa.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Kavla ut degen till cirka 3 mm på mjölat bakbord. Skär eller stansa ut rundlar som du trycker ut i formarna. Antingen aluminiumformar, men det går bra med formar till.t.ex formar till mandelmusslor också. Spar lite deg till korsen.
5. Fyll formarna till cirka 3/4 och skär smala strimlor av mördegen och lägg som kors ovanpå.
6. Baka mitt i ugnen i 20-25 minuter.
7. Låt svalna på plåten.
8. Smält marmeladen i en kastrull eller i mikron, pensla polynéerna med ett tunt lager, detta gör att de får en fin yta och håller sig saftiga och goda!

polynéer

Det är verkligen inte svårt att göra dessa gobitar! Det enda tråkiga är att vänta på degen 30 . inuter i kylen, men då kan man ju roa sig att göra fyllningen, så på det sättet löste jag det enda tråkiga :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

polynéer

Vill du ha mer tips på goda kakor så måste du kika in här: Småkakor

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

kladdkaka med nougat och jordgubbar

Kladdkaka med nougat och jordgubbar

Perfekt kladdkaka med nougat och jordgubbar, en sommardröm!

enkel tiramisu

Enkel tiramisu – favoritdessert!

Perfekt tiramisu som du enkelt gör själv!

enkel rabarberkaka

Enkel rabarberkaka!

Enkel och underbart god rabarberkaka!

hasselnötskakor nötkakor

Nötkakor – Enkla hasselnötskakor till fikat

Hasselnötskakor, klassikern som alltid är lika god!

fisk i folie

Fisk i folie – Grilla eller i ugn

Perfekt grillmat! Fisk i folie är klassikern som alltid blir gott!