rabarberrutor med jordgubbsfrosting

Rabarberrutor med jordgubbsfrosting

Rabarber och jordgubbar passar ju så himla bra ihop som ni vet, så jag testade fram det här receptet på en supersaftiga rabarberrutor med jordgubbsfrosting. På riktigt, så himla gott! Jag är speciellt nöjd med jordgubbsfrostingen, den smakar riktigt mycket jordgubbar!

rabarberrutor med jordgubbsfrosting

Jag har inget emot att pyssla lite extra i köket för att få den smak som jag vill ha, men vill du inte koka egen jordgubbskompott så går det utmärkt att byta ut den mot färdigköpt jordgubbssylt. Kokar du egen så blir det en mycket friskare smak, och gärna med färska svenska jordgubbar!

rabarberrutor med jordgubbskompott

Rabarberrutor med jordgubbsfrosting, 20 bitar

100 g smör
5 dl socker
5 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl fil
mjölk
3 dl tärnad rabarber
2 tsk bikarbonat

Jordgubbsfrosting:
100 g jordgubbar
100 g syltsocker med pektin
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
150 g färskost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en stor form på cirka 25×30 cm med bakplåtspapper.
2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
3. Blanda mjöl och bikarbonat, tillsätt detta tillsammans med filen i smeten och blanda väl.
4. Blanda i rabarbern i smeten, och fyll formen.
5. Baka kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter, testa kakan med en sticka innan du tar ut den, stickan ska vara torr. Låt svalna.
6. Finhacka jordgubbarna och blanda med syltsocker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda 1 minut. Häll kompotten i en ren skål och låt kalla helt i kylen.
7. Vispa ihop smör med florsocker. Vispa ner 4-5 matskedar av jordgubbskompotten och vispa tills det gått ihop sig helt. Här kan det se ut som att det är på väg att skära sig, men fortsätt bara vispa.
8. Vispa ner färskosten och vispa tills du har en slät frosting.
9. Skär upp kakan i rutor och spritsa eller klicka jordgubbsfrosting och dekorera gärna med lite färska jordgubbar.

rabarberrutor med jordgubbsfrosting

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Älskar du rabarber så är jag säker på att du kommer att gilla den här knäckiga rabarberpajen! Receptet hittar du här: Knäckig rabarberpaj

knäckig rabarberpaj

Etiketter:

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

scones med blåbär

Scones med blåbär

Perfekta blåbärsscones som passar peerfekt till frukost eller mellanmål!

pannkakor på havregrynsgröt

Pannkakor på havregrynsgröt

Enkla och supergoda pannkakor på havregrynsgröt!

smulpaj med havregryn

Smulpaj med havregryn

Underbart god blåbärspaj med smultäcke!

crêpes med champinjonstuvning

Crêpes med champinjonstuvning

Crêpes med champinjonstuvning – En riktigt god klassiker!

enkel förrätt med chips

Enkel förrätt med chips!

Enklaste förrätten eller bara som småplock innan middagen!