Rimbobullar

Rimbobullar med kardemumma

Jag älskar Rimbobullar, verkligen älskar! Saftiga, små, söta, och ni vet väl att om de är små, så får man ta två! Kalljäsningen gör att bullarna får tid på sig att växa i smak, och de här bullarna har äkta smör i sig, inget annat :)

Rimbobullar

Jag har kollat en hel del recept på nätet, och jag har inte hittat några rimbobullar med kardemumma, och alla använder sig av vaniljsocker. Nu kanske det är så att en Rimbobulle varken ska ha kardemumma eller äkta vaniljpulver i sig? Jag är lite osäker, men goda blev de vad man än kallar dem! 

rimbobullar

Ingredienser till 16 stycken Rimbobullar

6 g torrjäst eller 25 g färsk
2 dl kall mjölk
0,5 dl socker
0,5 msk nymalen kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör

Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
1 tsk vaniljpulver eller två teskedar vaniljsocker

Pensling och garnering:
ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löset upp sig.
2. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman och tillsätt det rumsvarma smöret. Arbeta till en smidig deg.
3. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord utan att jäsa den först. Kavla ut degen till en stor rektangel på ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
4. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. 5. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
6. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
7. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
8. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Här har jag gjort en liten fil när jag gör bullarna:

rimbobullar med kardemumma

Blir du sugen att testa fler av mina bullar så hittar du alla recept här: Fredriks sötebröd

T.ex de här supergoda saffransbullarna! Visst är det så att man ska äta saffransbullar till julen, men de är ju riktigt goda till ett sommarfika också! Receptet hittar du här: Saffransbullar

Saffransbullar

Eller en lite rolig variant på en kanelbulle kanske? Kanelnystan är precis som det låter, en kanelbulle som man gjort som ett nystan! Receptet hitar du här: Kanelnystan

Kanelnystan

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Recept på kolasnittar med lakrits

Lakritssnittar – Kolasnittar med lakrits

Riktigt läckra kolasnittar med lakrits!

Nybakade scones till frukost med ost och marmelad

Scones – Recept på enkla scones

Enkla och fantastiskt goda scones!

Läcka pizzabullar fyllda med pesto och parmesan

Pizzabullar med pesto och parmesan

Läckra pizzabullar med smak av pesto och parmesan!

Saftig sockerkaka med mycket smak av apelsin

Sockerkaka med apelsin

Riktigt saftig sockerkaka med smak av apelsin!

recept på krabbelurer

Krabbelurer

Smarriga krabbelurer är alltid rätt!