Dessert till jul i form av klassisk Ris à la Malta

Ris à la Malta med saftsås

En riktig klassiker på julbordet! Ris à la Malta med saftsås är bara aldrig fel! Här är min variant där jag kokar gröten med kanel och äkta vaniljstång, det gör hela skillnaden! Sedan serverar jag den med filéade apelsinskivor och saftsås, MUMS!!

Dessert till jul i form av klassisk Ris à la Malta

Mitt bästa tips är att koka risgrynsgröt i ugnen, på det sättet måste du inte passa gröten på spisen och det bränner inte fast som det annars kan göra! Jag gör min Ris à la Malta ganska fast, jag tycker inte om när det är för rinnigt :)

Recept på ris à la Malta

Ris à la Malta med saftsås, 4 portioner

1,5 dl grötris
3 dl vatten
1 tsk salt
4 dlmjölk
1 kanelstång
1/2 vaniljstång
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Saftsås:
1 dl valfri saft
2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Garnering:
Filéade apelsinklyftor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100 grader
2. Blanda risgryn, vatten och salt i en kastrull och sjud i 10 min.
3. Koka upp mjölken under tiden i en annan kastrull.
4. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång, frön, kanelstång med riset och den heta mjölken.
5. Ställ in kastrullen med lock i nedre delen av ugnen och låt stå i cirka 60 minuter.
6. Låt gröten svalna.
7. Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull och låt koka upp och sjuda en minut under omrörning.
8. Vispa grädde med florsocker och blanda ner i gröten.
9. Servera tillsammans med filéade apelsinklyftor.

TIPS: För att filéa apelsinklyfor skalar du apelsinen med en kniv för att få bort allt det vita, sedan skär du ut klyftorna, på det sättet får du fina klyftor.

Ris à la Malta med saftsås

Det blir en fin smak av kanel och vanilj och jag tycker att min Ris à la Malta blir alldeles lagom söt.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

ris à la Malta

Söker du fler tips till dessert till julbordet så hittar du alla mina recept här: Fredriks desserter

Recept på ris à la Malta

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin!

Vit chokladmousse med smak av havtorn

Vit chokladmousse med havtorn

Vit chokladmousse med smak av havtorn!

Crème brûlée med smak av citron och äkta vanilj

Crème brûlée med citron

Perfekt krämig crème brûlée med smak av citron!

Pepparkakspannacotta med apelsincurd

Pepparkakspannacotta med apelsincurd

Läcker dessert till jul med pepparkakskryddor och apelsin!

cheesecake med lime och kiwi

Cheesecake med lime och kiwi

Läcker cheesecake med kiwi och lime!