runes löparkaka

Runes löparkaka – Energibar

Idag testade jag ett beprövat recept av Rune Larsson. Rune som hittade på det här receptet är en riktig långlöpare. Den här baren ger både snabb energi och mättnad av havregrynen. Det var min kompis Christian som tipsade om receptet, och jag skulle nog kalla det en av de godaste kakorna jag ätit :)

runes löparkaka

Man kokar en knäck och blandar i havregryn, genialiskt enkelt! Jag var sugen att blanda i lite fröer också för att få lite mer smak och textur. Det går att variera med nötter och fröer lite som man vill. Jag håller just nu på att träna inför mitt första marathon, så jag testar lite olika energibarer. Stockholm Marathon 2018 firar 40 år, och det gör ju jag också nästa år!

runes löparkaka

Runes löparkaka, cirka 15 portioner

1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
7 dl havregryn

Alternativt byta ut 2 dl havregryn mot:
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön

Eller:
2 dl finhackade nötter

Gör så här:
1. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka upp till 120-122 grader till färgen blir bärstensfärgad.
2. Blanda ner havregrynen och och blanda om tills välblandat.
3. Klä en form eller en plåt med bakplåtspapper och jämna till så det blir platt. Mina var lite väl tjocka, så du kan med fördel lägga på en plåt och kavla ut dem.
4. Låt kallna helt och skär upp i rutor.

runes löparkaka, energibar

Såhär ser knäcken ut när den börjar bli klar. Du kan även göra kulprov för att vara säker.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

energibar, runes löparkaka

Gillar du löpning och energibarer så måste du bara testa Pionole. Receptet på det hittar du här: Pinole

pinole

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!