8O0A0742

Saffransbiscotti, Urgod julkaka!

Saffransbiscotti är ett måste för mig i juletider! En god liten kaka med mycket smak av saffran, och jag älskar att ha pistagenötter i! Biscotti har sitt ursprung från den Italienska staden Prato, och är en ”tvåbakad” kaka. Först bakar man en vetebulle, och sedan skär man ut fina små kakor och låter dem torka i ugnen. Man skulle ju kunna kalla det en saffransskorpa helt enkelt :)

saffransbiscotti

Saffransbiscotti med pistagenötter

Ingredienser till 20 st. 
100 g smör
0,5 g saffran
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
1,5 dl pistagenötter
2 ägg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med smöret, låt svalna.
3. Blanda mjölet med bakpulver, socker och nästan alla pistagenötter. Rör ner äggen och smöret och arbeta ihop till en deg.
4. Dela degen i två delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Hacka lite pistagenötter och strö ovanpå varje längd.
5. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt dem svalna lite.
6. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
7. Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
8. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Vänd eventuellt på dem efter halva tiden.

biscotti med saffran

Mmmm, saffransbiscotti och lite glögg, då har man sig ett riktigt julmys! Vill du baka något mer med saffran så borde du verkligen testa mandelmassakakan med nougat! Den är otroligt god, och är även helt glutenfri så den passar många! Receptet på den hittar du här: Saffranskaka på mandelmassa med nougat. 

saffranskaka med mandelmassa

Nu är det inte många dagar kvar till jul alltså! Jag LÄNGTAR!! Jag har nästan köpt alla julklappar också, bara något litet till julklappsspelet, sen är jag 100% redo!

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Underbar krans av saffransdeg dekorerat med pärlsocker

Saffranskrans med vanilj

Vacker och magiskt god saffranskrans!

Enkel fudge med kondenserad mjölk

Enkel fudge med choklad

Enkel och så god fudge!

En smällkaramell fylld med godsaker från kökets box

Julklappstips – Kökets Box

En smällkaramell fylld med godsaker från kökets box!

med kärlek från Hofors

Med kärlek från Hofors 2017

Musikhjälpen 2017 - Med kärlek från Hofors