paj fylld med saffranskola

Saffranskolapaj – Kolapaj med en tvist!

Jag har verkligen hamnat i saffran och pepparkakssmakerna just nu, är bara så himla sugen på något med saffran. Idag testade jag att göra en saffranskolapaj och till botten blev det en pepparkaksbotten! Väldigt sött, och VÄLDIGT GOTT!!

saffranskolapaj

Den här pajen är som en blandning mellan paj och godis, och saffranskolan är bara helt fantastisk i sig själv. Är du inte sugen på att göra hela pajen så kan du bara göra kolan också.

paj fylld med kola med smak av saffran

Saffranskolapaj, 10 bitar

Pajskal
200 g pepparkakor, går utmärkt att byta ut mot glutenfria pepparkakor
75 g smör

Saffranskola
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 g saffran

Dekorering
25 g vit choklad

Gör så här:
1. Krossa pepparkakorna i en mixer eller mortla dem till små smulor. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
2. Tryck ut smulorna i en pajform. Den rektangulära jag använde är 10×35 cm, det motsvarar en rund form på 22 cm i diameter. Ställ pajskalet i kylen i 15 minuter.
3. Smält smöret till saffranskolan i en tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp och koka utan lock tills smeten når 122-123 grader, rör om då och då. Du kan även testa att göra ett kulprov. Det tar cirka 10 minuter att få upp kolan till 125 grader.
5. Häll smeten i pajformen. Låt svalna något, ställ sedan i kylen och låt stelna helt.
6. Skär upp i bitar och dekorera med lite smält vit choklad.

paj med saffranskola och pepparkaksbotten

När du kokar kolan så ska man röra om då och då, OM kolan skulle börja brännas vid så finns det en toppentrick att ta till. Sluta röra, fram med en ny kastrull och häll över kolasmeten i den nya kastrullen och fortsätt koka den.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

kolapaj med smak av saffran

 

Är du galet förtjust i pepparkakssmak så kan du göra den här med pepparkakskola också, receptet på det hittar du här: Pepparkakskola

hemkokt kola med pepparkakskryddor

Hoppas du gillar den här pajen, den är verkligen hur god som helst! Det är 10 normala pajbitar, men det gåt även bra att skära upp den i mindre bitar och ha till glöggmingel som små smakprover, så gott!

paj med pepparkaksbotten och fylld med saffranskola, saffranskolapaj

Jag använde vit sirap för att få en gyllene färg på saffranskolan, det går bra med ljus sirap också, kolan blir bara lite mörkare då.

saffranskolapaj

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

med kärlek från Hofors

Med kärlek från Hofors 2017

Musikhjälpen 2017 - Med kärlek från Hofors

Recept på Madeleinekakor med smak av saffran

Madeleinekakor med saffran

Mjuka små kakor med smak av saffran!

finska julstjärnor

Finska julstjärnor

Vackra finska julstjärnor förgyller vilket gottebord som helst!

recept på marshmallows med saffran

Marshmallows med saffran

Fluffiga marshmallows med saffran!

saftig tigerkaka med smak av saffran

Tigerkaka med saffran

Saftig tigerkaka med saffran och choklad!