Underbar krans av saffransdeg dekorerat med pärlsocker

Saffranskrans med vanilj

En saffranskrans är så roligt att göra när man bjuder på fika! Den förgyller fikabordet och det blir bara så gott! Jag tycker generellt att vi bakar för lite längder och kransar nu för tiden, det blir saftiga och goda bullar som håller sig saftiga längre än vanliga bullar.

Underbar krans av saffransdeg dekorerat med pärlsocker

Jg fyllde min saffranskrans med vanilj, vill du ha i mandelmassa för att lyxa till den lite extra så kan du riva ner 100 g i fyllningen.

Saffranskrans som passar perfekt när man ska baka till många

Saffranskrans, 12-16 bitar

2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
6,5-7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
0,5 dl strösocker

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 35-37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
3. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, salt och vetemjöl i degvätskan.
4. Arbeta in det rumsvarma smöret och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
5. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
6. Medan degen jäser så blandar du smöret, vaniljsocker och socker till fyllningen.
7. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och rulla ihop med skarven nedåt.
8. Lägg rullen på ett bakplåtspapper och forma till en cirkel, lappa ihop ändarna mot varandra.
9. Klipp centimetertjocka jack genom 3/4 av rullen (se bild nedan) Lägg sedan varje del omlott runt hela kransen. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
11. Baka i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
12. Låt kransen svalna på galler.

baka med saffran

Skarven man lappar ihop täcker man när man lägger flikarna omlott :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

underbar saffranskrans med vaniljfyllning

Vill du ha fler goda tips på bullar och längder så hittar du alla mina recept här: Fredriks bullar

saffranslängd med vanilj

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!

Läcker sockerkaka med rödbetor

Rödbetskaka med hasselnötter

Läcker kaka med rödbetor och hasselnötter!

Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin!