saffransnystan

Saffransnystan med vanilj

Idag blev det saffransnystan med vanilj! Riktigt saftiga saffransbullar! Det bästa när man gör bullar till nystan är att man ”nystar” in fyllningen i bullen så att den blir riktigt saftig och smakrik!

saffransnystan

Tidigare har jag gjort kanelnystan, vill du kika på ett videoklipp när jag gör dem så kan du kika här: Kanelnystan

saffransnystan med vanilj

Ingredienser till 24 stycken Saffransnystan med vanilj

5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1 dl socker
1 tsk salt
13 dl vetemjöl (780g)
150 g rumsvarmt smör

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl vaniljsocker (Ja, det är rätt 😉 )
1 dl florsocker

Pensling:
1 dl vatten
1 dl socker
pärlsocker

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 35-37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
3. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, salt och vetemjöl i degvätskan.
4. Arbeta in det rumsvarma smöret och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
5. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
6. Medan degen jäser så blandar du smöret, vaniljsocker och florsocker till fyllningen.
7. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
8. Skär 48 stycken centimeterstora strimlor av degen. Rulla ihop två stycken strimlor till ett nystan. Börja med en, och ta sedan nästa och tvinna runt den första.
9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
11. Koka upp vatten och socker tills sockret löst upp sig. När bullarna tas ur ugnen så penslar du dem direkt med sockerlagen medan bullarna är på plåten. Strö över pärlsocker.
12. Låt bullarna svalna på galler och sedan är det dags att provsmaka!

saffransnystan

Jag fullkomligt älskar saffransbullar, och jag gör lite olika varje gång jag bakar dem. Denna gång ljummade jag mjölken och blandade i saffranet där för att få ut så mycket smak som möjligt. Sedan är det rejält med vaniljfyllning såklart!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

saffransnystan med vanilj

Sedan är det bara att börja skära strimlor och nysta ihop till nystan! Jag penslar med sockerlag för att få extra saftiga bullar. Om du vill så går det självklart att pensla med uppvispat ägg istället.

saffransnystan

Hoppas du blir sugen att testa mina saffransnystan, en ny julfavorit! Vill du ha tips på fler goda bullar så ska du kika in här: Fredriks sötebröd

saffransnystan

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!