underbara saffransbullar som är riktigt saftiga

Saffranssnurror

Jag älskar verkligen att baka bullar i alla dess former, och nu när det vankas advent och julbak så blir det massor av saffransbullar! Idag testade jag att göra klassiska snurror med vaniljfyllning. Alltså, de här smälter i munnen och är bland de saftigaste saffransbullarna jag gjort.

underbara saffransbullar som är riktigt saftiga

Jag penslade kina saffranssnurror med sockerlag efter att de bakats, på det sättet får de en fin lyster och håller sig saftiga extra länge!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

saffransbullar penslade med sockerlag och dekorerade med pärlsocker

Saffranssnurror, 24 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1 dl socker
1 tsk salt
13 dl vetemjöl (780g)
150 g rumsvarmt smör

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker

Pensling:
1 dl vatten
1 dl socker
pärlsocker

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 35-37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
3. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, salt och vetemjöl i degvätskan.
4. Arbeta in det rumsvarma smöret och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
5. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
6. Medan degen jäser så blandar du smöret, vaniljsocker och socker till fyllningen.
7. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och vik ihop långsida mot långsida.
8. Skär 24 stycken strimlor av degen. Tvinna varje remsa och sno ihop till en kut med änden underst.
9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
11. Koka upp vatten och socker tills sockret löst upp sig. När bullarna tas ur ugnen så penslar du dem direkt med sockerlagen medan bullarna är på plåten. Strö över pärlsocker.
12. Låt bullarna svalna på galler och sedan är det dags att provsmaka!

baka godaste saffransbullarna fyllda med vanilj

Vill du ha fler tips på goda saffransbullar så hittar du alla mina recept här: Fredriks bullar

Bland annat de här saffransgifflarna fyllda med vit choklad, så goda! Receptet hittar du här: Saffransgifflar fyllda med vit choklad

saffransgifflar med vit choklad

Lycka till, och spela riktigt härlig julmusik när du bakar dessa, det är nästan halva nöjet :)

saftiga saffransbullar med vanilj

Saffranssnurror går utmärkt att frysa.

saffranssnurror

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!

Läcker sockerkaka med rödbetor

Rödbetskaka med hasselnötter

Läcker kaka med rödbetor och hasselnötter!

Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin!