Savoiardikex

Savoiardikex – Lady fingers

Idag blev det savoiardikex som även kallas Lady fingers. Spröda kakor som nästan smälter i munnen! De här är mest kända för att ha i tiramisu, men de är väldigt goda att äta precis som de är också. Ett roligt recept att göra, och de har en fin smak av citron och vanilj.

Savoiardikex

När jag vänder ner marängsmeten så har jag i hälften först och går på lite hårdare då för att sedan ha i resten och då försiktigt vända ner den. Det är inget bakpulver i dessa kakor, så äggvitan är det enda som gör att de puffar upp och blir underbart spröda!

Savoiardikex

Savoiardikex, 25 stycken

3 ägg
1 dl strösocker
1 msk citronjuice
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Dela äggen i gulor och vitor.
3. Vispa vitorna till mjuka toppar, tillsätt hälften av sockret lite i taget och vispa till en mjuk maräng.
4. Vispa ihop gulorna med, citronjuice, vaniljsocker och resten av sockret.
5. Sikta ner vetemjölet och rör ihop till en deg.
6. Blanda ner hälften av marängsmeten och börja vända in den tills välblandat. Tillsätt resten av marängsmeten och vänd försiktigt ner den och rör till en jämn smet.
7. Spritsa cirka 10 cm långa stänger på bakplåtspappersklädd plåt.
8. Pudra med florsocker och låt stå 5 minuter. Pudra med florsocker en gång till.
9. Baka mitt i ugnen cirka 15 minuter tills kakorna har fått fin färg.
10. Låt svalna på plåten och ta försiktigt av kakorna.

Savoiardikex till tiramisu

Pudra på ordentligt med florsocker och låt det sjunka in. Nästa gång du pudrar på florsocker så ligger det ovanpå och blir väldigt fint när man bakar kakorna.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

savoiardikex, kex till tiramisu, lady fingers

Vill du ha tips på fler goda småkakor så hittar du alla mina recept här: Fredriks småkakor

Etiketter:

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!