semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Jag kanske inte är så tokig i att hitta på nya semlor, jag älskar ju semlan precis som den är! Men man kan alltid leka lite med formen! Idag blev det semmelgifflar! På riktigt, det blev ju hur gott som helst och lite finare än än vanligt rund bulle.

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Jag penslade mina semmelgifflar med ägg och strödde över lite hyvlad mandel, jag tycker att det är så himla fint!

Gifflar med smak av semla

Semmelgifflar, 24 st

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör

Dekoration:
1 ägg att pensla med
2 dl hyvlad mandel

Vid servering:
Grädde
Florsocker

Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en cirkel på ca 30 cm i diameter. Skär den i 6 lika stora delar med en pizzaskärare.
6. Dra lite i kanterna på triangeln och rulla ihop med den breda sidan först. Se till att sista biten hamnar unders. Forma till en halvmåne och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
10. Dela på bullarna, fyll med mandelmassa och spritsa grädde. Lägg på locket.

steg-för-stegbilder semlor

Såhär gör jag mina gifflar. Då blir de lika stora och lätt att rulla ihop för att få fina gifflar.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

gifflar fyllda med mandelmassa och grädde

För fler semlor, bullar och sötebröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks sötebröd

semmelgifflar

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Läcka pizzabullar fyllda med pesto och parmesan

Pizzabullar med pesto och parmesan

Läckra pizzabullar med smak av pesto och parmesan!

Saftig sockerkaka med mycket smak av apelsin

Sockerkaka med apelsin

Riktigt saftig sockerkaka med smak av apelsin!

recept på krabbelurer

Krabbelurer

Smarriga krabbelurer är alltid rätt!

kanelbullepannkakor med pärlsocker

Kanelbullepannkakor

Pannkakor med smak av kanelbulle!

Smakrik och godaste varma chokladen man kan få!

Varm choklad – Recept på godaste chokladen!

Tips på hur du får den godaste varma chokladen!