sesamgifflar

Sesamgifflar – Recept på gifflar!

Gifflar känns verkligen som något lyxigt tycker jag, lite omtanke i bakningen som ger fina bröd som man gärna bjuder på! Sesamgifflar är verkligen hur goda som helst och är både ett gott bröd, och så de goda sesamfröna på!

sesamgifflar

Receptet kommer ifrån mormors samling, och de här kommer jag verkligen ihåg att vi bakade när jag var liten. Nybakade ljumma gifflar med bara smör och ost, hur gott som helst!

Vill du ha fler tips på gott bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks Bröd

sesamgifflar

Sesamgifflar, 24 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl matolja
0,5 dl honung
1 ägg
4 dl havregryn
9-10 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Pensling
1 ägg
2 dl sesamfrön

Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Tillsätt matolja, honung, ägg, havregryn och nästan allt vetemjöl och arbeta degen tills den känns smidig. Avsluta med att tillsätta saltet och arbeta ytterligare ett par minuter. Täck bunken med en duk och låt jäsa 30 minuter.
4. Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par varv så den inte klibbar på bordet.
5. Dela degen i 4 lika stora delar.
6. Kavla varje del till en cirkel som är cirka 0,5 cm tjock. Skär varje cirkel i 6 bitar som en pizza (se bild nedan) Rulla med den breda sidan först och avslita med toppen och se till att den hamnar nedåt.
7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg på ovansidan och doppa i sesamfrön.
8. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills gifflarna har fått fin färg. Låt gifflarna svalna på galler.

sesamgifflar

Det här tycker jag är den eklaste sättet att göra snygga gifflar på. När jag lägger dem på plåten så böjer jag till dem lite så att de får den fina bågformen.

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

sesamgifflar

Gillar du dessa så är jag säker på att du gillar de här cypriotiska bagelsen som heter koulouri! Receptet på dem hittar du här: Koulouri

koulouri

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

saftigt cornbread, ett majsbröd från USA som är poröst och så gott!

Cornbread – Majsbröd

Fantastiskt gott majsbröd som passar perfekt till maten!

ostfrallor

Ostfrallor – Frukostfralla

Luftiga och goda frallor med ost!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!

glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

Enkelt och gott glutenfritt bröd!

tekakor med äpple

Tekakor med äpple

Härliga tekakor med rivet äpple!