skådebröd

Skådebröd – Dekorerat bröd

Idag kände jag mig lite pysslig och baksugen samtidigt :) Så jag testade att göra ett skådebröd, du vet, ett sådant där bröd som man dekorerar upp till tänderna och som passar perfekt att pryda en buffé, eller lägga mitt på bordet när man har middag! Det kallas skådebröd, men det går såklart utmärkt att äta också!

skådebröd

Jag är inte så bra på att göra figurer eller dekorationer, så jag höll mig till blommor, en fläta och lite snurror. Jag är säker på att du kan göra ett ännu finare bröd!

skådebröd

Skådebröd

3 dl vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön

Gör så här:
1. Ljumma vattnet till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet.
3. Tillsätt olivolja, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna på bunken.
4. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Tippa upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda den och dela i två delar.
6. Kavla ut ena delen i valfri form som är 0,5 cm tjock. Lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.
7. Med den andra halvan gör du dekorationer och lägger på brödet.
8. Då det tar lite tid att dekorera så behöver inte brödet jäsa en andra gång. Pensla hela brödet med uppvispat ägg och strö eventuellt på vallmofrön och sesamfrön om du vill.
9. Baka mitt i ugnen 18-20 minuter tills brödet har fått en fin färg.

skådebröd

Det här var verkligen hur roligt som helst att göra, och det passar perfekt att göra tillsammans med barn då det blir som att hålla på med modellera :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

skådebröd

Vill du tips på fler goda bröd så hittar du alla mina bröd här: Bröd

skådebröd

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

saftigt cornbread, ett majsbröd från USA som är poröst och så gott!

Cornbread – Majsbröd

Fantastiskt gott majsbröd som passar perfekt till maten!

ostfrallor

Ostfrallor – Frukostfralla

Luftiga och goda frallor med ost!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!

glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd

Enkelt och gott glutenfritt bröd!

tekakor med äpple

Tekakor med äpple

Härliga tekakor med rivet äpple!