IMGP4217

Sockerbockar – Saftiga saffransbullar

Jag testade jag att göra en ny variant på saffransbullar, både degen och formen. Jag brukar alltid mortla saffranet med socker, men i år la jag saffran i whisky 30 minuter innan jag gjorde degvätskan. Måste säga att det blev otroligt gott! Mycket saffranssmak! Att pensla bullarna med smör och strö socker ovanpå gjorde att de blev lite extra saftiga och glänser härligt!

Jag brukar alltid vilja göra lite roliga former, så i år fick det bli bockar, om du tycker att det ser ut som något annat så är det din fantasi :)

Ingredienser till 40 st

1g saffran
2 tsk whiskey/rom/Cognac
50 g jäst
5 dl lantmjölk eller röd mjölk
2 dl socker
1 tsk salt

150 g rumsvarmt smör

13 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Lägg saffran i en kopp med 2 tsk sprit i 30 minuter innan du ska baka, detta gör att du suger ur alla aromämnen ur saffranet.
2. Blanda mjölk och saffran i en kastrull och ljumma upp det till ca 30 grader.
3. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och blanda väl.
4. Tillsätt socker, salt, smöret och nästan allt mjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter
6. Knåda degen lätt och dela den i 40 lika stora delar. Rulla ut varje del till en lång korv, lägg korven dubbel och rulla ner kanterna till hornen på bocken.
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter.
8. Baka bullarna på 225 grader i 7-8 minuter.
9. Låt dem svalna, pensla sedan med smält smör och strö socker ovanpå.

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!

Läcker sockerkaka med rödbetor

Rödbetskaka med hasselnötter

Läcker kaka med rödbetor och hasselnötter!

Créme catalan är en Crème brûlée med smak av apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin

Crème Catalan – Crème brûlée med apelsin!