stompa tutull - stekpannebröd

Stompa – Tutull – Stekpannebröd

Det här är min barndom i ett bröd! På hösten när det började bli kallare och vi eldade i den vedeldade spisen så brukade mamma baka de här, och det doftade nybakat i hela huset. Brödet kallas stompa, men av någon okänd anledning så kallade vi dem tu-tull, och när vi var riktigt små så sa vi tull-tull :)

stompa tutull, stekpannebröd

Receptet har jag i min receptbok som jag ärvde efter mamma, och jag tror att mamma fick receptet ifrån farmor från början. Hur än det var, så är det här det absolut godaste stekpannebrödet som finns!

stompa tutull

Stompa – Tutull, 20 st.

1,5 liter rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
2 tsk salt
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap

TIPS: Anis och fänkål går att byta ut mot 4 tsk malda brödkryddor, hela frön ger dock mer smak när man mortlar dem själv.

Gör så här:
1. Blanda rågsikt, bikarbonat, brödkryddor och salt i en bunke.
2. Blanda filmjölken med sirapen och tillsätt i bunken och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
3. Rulla degen till en rulle och dela i 20 lika stora delar.
4. Kavla varje del tunnt och nagga med en gaffel eller nagg.
5. Stek bröden i medelvarm torr stekpanna cirka 1-2 minuter per sida tills de har fått fin färg.
6. Servera gärna lite varma med smör och ost, då är de som bäst. Bröden går utmärkt att frysa in.

stompa tutull – stekpannebröd

När mamma gjorde stompa på vedspisen så använde hon flera stekpannor samtidigt, då går det på ett kick!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

stompa – stekpannebröd

Älskar du stekpannebröd så måste du verkligen testa indiska naanbröd, de är så otroligt goda!
Receptet hittar du här: Naan

recept på naan

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Formfranska

Formfranska – Rostbröd

Enkel formfranska som endast jäser en gång!

vitlöksnaan

Vitlöksnaan

Underbart gida naanbröd med vitlök!

kalljäst bröd i långpanna

Kalljäst bröd i långpanna

Supergott bröd i långpanna som jäser över natten!

scones med blåbär

Scones med blåbär

Perfekta blåbärsscones som passar peerfekt till frukost eller mellanmål!

grovt bröd med dinkel

Grovt bröd med dinkel

Smakrikt grovt bröd med bland annat dinkelmjöl.