strösselrutor

Strösselrutor, enkelt och GOTT!

Strösselrutor är verkligen en klassiker, och jag brukar tänka att en klassiker aldrig skulle vara en klassiker om inte många tyckte om det :) Saftig mjuk kaka med vanilj, och en glasyr gjord på smör och florsocker, toppat med ditt favoritströssel! MUMS!

strösselrutor

Jag gjorde denna i en stor ugnsform på 20×30 cm för att få ordentlig höjd på kakan, men det går utmärkt att göra den i långpanna också. Baka i samma temperatur, men dra av ca 5-10 minuter av tiden.

strösselrutor

Ingredienser till 20 Strösselrutor

200 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
1 dl kall mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Glasyr:
100 gram smör
200 gram florsocker
1 msk vatten
Strössel till dekoration

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en stor ugnsform på ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål, vänd ner det i äggvispet varvat med smöret och mjölken.
5. Fyll fomen och grädda i 20-25 minuter. Känn med en sticka att den kommer ur torr ur kakan. Låt kakan svalna.
6. Smält smöret till glasyren, ta av från plattan och vispa ner florsockret. Spä med vattnet tills du har en en krämig glasyr.
7. Bred glasyren över kakan och strö över strössel över. Skär kakan i bitar.

bakplåtspapper

Jag tycker att det är smidigast att klä formen med bakplåtspapper, då är det så enkelt att ta ur kakan sedan. Finns det något tråkigare än när man bakat en kaka, så fastnar den i formen… Det slipper du med det här tricket!

nybakade strösselkakor

Vill du testa fler av mina mjuka kakor så hittar du dem här: Fredriks Mjuka Kakor

Bland annat de här goda rabarberrutorna med kardemumma, receptet hittar du här: Rabarberrutor

rabarberrutor

Hoppas du blir sugen på att testa något gott du hittar här på bloggen, det är alltid lika roligt när någon hör av sig att de testat något!

strösselkaka

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!