strutskaka

Strutskaka med blåbär och hallon

Nu på semestern tycker vi om att åka på utflykter i omgivningarna här kring Hofors. Vi passade på att besöka en strutsfarm i Borlänge, och självklart var jag tvungen att köpa ett strutsägg och baka med :) Jag har velat testa det så länge! Det fick bli en strutskaka med blåbär och hallon.

strutskaka

Kakan blev supergod, inte så porös som en sockerkaka, lite mer fast i konsistensen. Jag frågade hur många vanliga ägg ett struts ägg är som, och det motsvarar 25 vanliga ägg. Helt otroligt! Som du förstår så blir det här en jättestor kaka :)

strutskaka

Strutskaka, 40 bitar

300 g smör
7 dl socker
1 strutsägg
12 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 dl blåbär och hallon (Kan använda bara hallon eller bara blåbär också.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna på ca 40×30.
2. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver i smöret. Blanda till en slät smet.
3. Häll smeten i formen och strö över bären.
4. Grädda mitt i  ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten.
5. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.

strutsägg

Kolla skillnaden! För en baknörd som mig var detta hysteriskt kul! Man knäcker inte ägget som ett vanligt ägg, utan man knackar hål i det med en hammare och sedan blåser man ut innehållet med ett sugrör. Det gör man där det finns ett lufthål som man lätt hittar om man står i ett mörkt rum och lyser med en ficklampa mot ägget. Bara att knäcka ägget var ett äventyr :)

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

strutskaka

Jag var inte helt säker på att receptet skulle fungera, men det gick riktigt bra!

Vill du ha fler tips på mjuka kakor som inte innehåller strutsägg så hittar du alla mina recept här: Mjuka kakor

strutskaka

Lycka till, bjud in massor av gäster och bjud på en strutskaka!

Etiketter: baka, strutskaka, strutsägg

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

cheesecake med lime och kiwi

Cheesecake med lime och kiwi

Läcker cheesecake med kiwi och lime!

Gör ditt eget väldoftande doftljus

Doftljus – DIY

Underbara doftljus som du gör själv!

ostfrallor

Ostfrallor – Frukostfralla

Luftiga och goda frallor med ost!

rostad majssoppa

Rostad majssoppa med nybakat bröd

Rostad majssoppa med nybakat bröd, MUMS!

bröd till soppa

Bröd till soppa – Brödsnurror

Brödsnurror – Supergott matbröd!