tarte tatin recept

Tarte Tatin – Karamelliserad äppelpaj

Det här är en av de godaste äppelpajerna man kan göra, nu har jag testat en riktigt enkel tarte tatin eftersom jag gjorde den på färdig smördeg :) Pajen blir alldeles perfekt söt och syrlig och det är i princip omöjligt att bara ta en bit!

tarte tatin recept

Vanligtvis görs tarte tatin direkt i stekpannan från början till slut, men jag har ingen stekpanna man kan ha i ugnen så jag gjorde så att jag använde en vanlig pajform. det går lika bra det!

tarte tatin

Tarte tatin, 6 portioner

5 äpplen t.ex granny smith
2 dl strösocker
50 g smör
1 förpackning färdig färsk smördeg

Gör så här:
1. Skala, kärna ur och dela äpplena på hälften. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält strösocker i stekpannan tills det är karamelliserat utan att brännas.
3. Tillsätt smöret och rör samman karamellen. Lägg i äpplena och låt dem steka cirka 5 minuter på varje sida i karamellen.
4. Smörj en pajform med smör, lägg äpplena i formen och häll över karamellen.
5. Lägg smördegen över hela formen och tryck försiktig ned den vid kanterna så att man skapar en upp-och-nedvänd skål ungefär. Det är för att karamellen ska stanna kvar när man sedan vänder pajen.
6. Baka pajen mitt i ugnen 15-20 minuter tills smördegen har fått fin färg.
7. Ta ut pajen. Skär med en kniv längs kanterna för att känna att smördegen inte sitter fat.
8. Lägg en stor tallrik över pajformen och vänd pajen upp och ned på den. Var för guds skull försiktig när du gör detta moment, karamellen är superhet!
9. Serveras ljummen med antingen vaniljglass eller vaniljsås.

tarte tatin

Vill du ha fler tips på goda pajer så hittar du alla mina recpt här: Fredriks pajer

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

tarte tatin

 

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

hemgjorda geléhallon

Geléhallon – Recept på Geléhallon

Läckra geléhallon som är fantastiskt goda!

Flätad längd av semla fyll med mandelmassa och grädde

Flätad semmellängd

Läcker femflätad semmeltårta!

recept på enkel kålpudding

Kålpudding

Enkel och så god klassisk kålpudding!

recept på kladdkaka och hur du lyckas med din kladdkaka

Kladdkaka – Recept på kladdkaka

Perfekt kladdig kladdkaka!

semlor formade som gifflar fyllda med hemgjord mandelmassa och grädde.

Semmelgifflar

Semmelgifflar! För dig som älskar den vanliga smaken av semlor!