Läcker kaka med blodapelsin som bakas upp och ned.

Upp och ner-kaka med blodapelsin

Det här är enkaka som jag velat testa länge! Den dyker upp i flödet varje år när det är blodapelsinsäsong och ser så läskande god ut! Jag testade att göra min upp och ner-kaka med vanlig sockerkakssmet, och det gick hur bra som helst. Kakan blir extra saftig när jag häller på lite av sockerlagen som blir när man sjuder blodapelsinen.

Läcker kaka med blodapelsin som bakas upp och ned.

Jag kan bara säga att den här kakan måste testas! Du kanske har lite mer tur med blodapelsinen, mina var väldigt lite ”blodiga” :)

Blodapelsinkaka som bakas med frukten i botten.

Upp och ner-kaka blodapelsin

1 dl vit sirap
2-3 blodapelsiner

Sockerkakssmeten:
50 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en springform på ca 24 cm i diameter, smörj och bröda kanterna med ströbröd.
2. Tvätta blodapelsinerna noga. Skiva ca 0,5 cm tjocka skivor.
3. Häll en dl vit sirap i en kastrull och tillsätt blodapelsinskivorna. Lår sjuda på svag värme 8-10 minuter till de känns mjuka. Rör försiktigt eftersom du vill ha hela skivor.
4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
6. Lägg blodapelsinskivorna jämnt över hela botten av formen. (Spar sockerlagen i kastrullen)
7. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn med en stick att den är klar.
8. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan du vänder upp den på en tallrik och tar försiktigt av bakplåtspapperet.
9. Skeda över lite av sockerlagen över kakan för att få den extra saftig.

Läcker sockerkaka med blodapelsin

För fler recept på goda mjuka kakor så ska du kika in här: Fredriks Mjuka kakor

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

Kaka med blodapelsin

Lycka till! Du kan självklart göra denna upp och ner-kaka med annan citrusfrukt också! Kan tänka mig att lime blir riktigt häftigt!

Läcker kaka med blodapelsin som bakas upp och ned.

 

Om fredriksfika

Ålder: 39 år. Familj: Sambon Emil och stor, härlig släkt. Bor: Hofors Just nu: Jag bakar och bloggar flera gånger i veckan och brinner för att testa nya recept. Jag har ett stort intresse för styling och fotografi, alla bilder på bloggen är tagna av mig. Jag kom tvåa i tävlingen Hela Sverige Bakar 2013 och har sedan dess arbetat med bakning och events på olika sätt. Aktuell med min första bakbok som släpps 14e september! Välkommen till Fredriks Fika!

Recept på kolasnittar med lakrits

Lakritssnittar – Kolasnittar med lakrits

Riktigt läckra kolasnittar med lakrits!

Nybakade scones till frukost med ost och marmelad

Scones – Recept på enkla scones

Enkla och fantastiskt goda scones!

Läcka pizzabullar fyllda med pesto och parmesan

Pizzabullar med pesto och parmesan

Läckra pizzabullar med smak av pesto och parmesan!

Saftig sockerkaka med mycket smak av apelsin

Sockerkaka med apelsin

Riktigt saftig sockerkaka med smak av apelsin!

recept på krabbelurer

Krabbelurer

Smarriga krabbelurer är alltid rätt!